Faciada 2 Türk hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Faciada 2 Türk hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 21:40

MİNA’da çıkan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı 769’a yükseldi. Faciada ölen Türklerin sayısının 2 olduğu açıklandı. Daha önce 4 olarak verilen sayının yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, izdiham nedeniyle 6 Türk hacının kayıp olduğunu ve araştırmaların sürdüğünü kaydetti. Günenç’in verdiği bilgiye göre ölen 2 Türk hacı, Yozgat 1947 doğumlu Sahure Coşkun ile yine Yozgat 1945 doğumlu Cemaynur Bozkurt.

Haberin Devamı

İŞTE KAYIP TÜRKLER

Kayıp olduğu belirtilen 6 Türkün isimleri de şöyle: İsmail Aslan (Yozgat 1952 doğumlu), Şengül Aslan (Yozgat 1951 doğumlu), Satılmış Gençel (Yozgat 1941 doğumlu, Enver Karaküllah (kayıt yok) şirket görevlisi, Hikmet Çapar (Kastamonu 1937 doğumlu), İsmail Muzır (Kastamonu 1938 doğumlu).

 

KRİZ MASASI

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Günenç ise Mekke’de yaptığı basın toplantısında Hac boyunca 2’si Mina’da, 8’i vinç kazasında olmak üzere ölen Türk vatandaşı sayısının 10 olduğunu açıkladı. Günenç şunları söyledi: “Ülkemizin kaybının az olması dahi sevindirici bir tablo olarak aktarmaktan hicap duyuyoruz. Diyanet İşleri Başkanımızın başkanlığında oluşturduğumuz kriz masası, ilk günden beri çalışmalarına devam etmekte. Kayıp sayısı çok olduğundan, sonuçları hızlı alamıyoruz. Hadiseyi ilk duyduğumuz andan itibaren kafilelerde tarama yaptık. Hacı kayıplarını tespit ettik. Hangi kafile olaya girdi tespit ettik. Diyanet organizasyonuyla gelen hiçbir hacı bu olayın içinde kalması. Bizim hacılarımız sabah 05.00- 06.00 sularında otellerinde intikal etti, hadise sabah 08.00-09.00 arasında oldu.”

 

Haberin Devamı

25 YARALI GETİRİLİYOR

 

Günenç, Kabe’deki vinç kazasında yaralanan 8 kişinin de aralarında olduğu Suudi hastanelerinde tedavi gören 25 kişinin, Genelkurmay Başkanlığı’na ait ambulans uçakla Türkiye’ye getirilerek tedavilerine devam edileceğini de söyledi. Genelkurmay Başkanlığı ise dün akşam yaptığı açıklamada bir adet C-130 uçağının 12 sağlık personeliyle bugün saat 17.00’de Etimesgut’tan Cidde havaalanına hareket edeceğini bildirdi.

 

 AİLELER TEK TEK TELEFONLA ARANDI


Hac ve Umre Hizmetleri Müdürü Enver Günenç: “Vefat eden, kayıp durumda olan ve yaralıların ailelerine ayrı ayrı telefon açılarak bilgilendirildi. Sayın başkanımızın talimatıyla hem genel olarak, hem vinç hem de Mina’da vefat edenlerin yakınlarına il müftüleri başkanı adına ziyaret edip taziyede bulunacak.”

 

Haberin Devamı

6 KİŞİ HAFİF YARALI

 

“Kayıpların bir kısmı bulundu, bir kısmı yaralı. Vefat sayısı 4 diye açıklanmıştı. Ancak, başkanlığımız organizasyonuyla gelen bir hacı şeytan taşlamadan sonra yanlış bir otele gidip düşüp vefat ediyor. Hastaneden, bu kişinin iztihamda yaralandı bilgisi verildi. Diğeri de şeytana taş atmış orada rahatsızlanıp vefat etmiş. Bu kişi de Mina’daki hadisede öldü şeklinde değerlendirildi. Yani yanlış bilgiyi çıktığımızda Mina’da vefat eden hacı sayısı 2 tane. Kayıplar dışında hastanemizde yatan 8 yaralı var. Yaralılarımızın kimlik bilgilerini paylaşmıyoruz. İkisi hariç, diğerleri hafif yaralı.”

 

Prens’e teselli: Kaderin önüne geçilmez’

Haberin Devamı


SUUDİ Arabistanın bir numaralı din otoritesi Büyük Müftü Şeyh Abdülaziz bin Abdullah el-Şeyh, Kral Selman’ın yeğeni Veliaht Prens Muhammed bin Nayif ile yaptığı görüşmede “Olan bitenden siz sorumlu değilsiniz. İnsanların kontrol edemeyeceği şeylerden siz suçlanamazsınız. Kaderin önüne geçilemez” dedi.

 

‘HACILAR KISA YOL ARIYOR’

 

Suudi yetkililer, Kâbe çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı. Birçok hacı, şeytan taşlama bölgesine kısa yoldan ulaşmaya çaba gösterdi. Bazı hacılar, daha kısa olmasından dolayı, taşlama bölgesinin çıkış noktasından giriş yapmaya çalıştı. Suudi polisler yaptıkları uyarılar ile hacıları geri yönlendirdi. Cemarat (şeytan taşlama) bölgesinde görevli olan Suudi yetkili Abdullah bin Marzuk Al-Sadi, “Hacıları geri çevirdikçe onlar yeniden geliyor ve sürekli kestirme yol arıyorlar” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

340’tan fazla İranlı kayıp


İRAN Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, Suudi Arabistan’a diplomatlar, Kızılay ve medya mensuplarından oluşan ve kendisinin başkanlık edeceği özel bir heyetin gönderileceğini söyledi. Heyetin görevini, izdiham sonucu kayıp olan vatandaşların durumunu araştırmak, yaralı ve vefat edenleri ülkeye nakletmek ve izdihamın gerçek nedenini soruşturmak olarak açıklayan Kaşkavi, Suudi Arabistan yönetiminden vize için onay beklediklerini ifade etti. İran, hac faciasında ölen 136 vatandaşının yanısıra 344 vatandaşının da kayıp olduğunu açıkladı. Kayıplar arasında İran’ın eski Lübnan Büyükelçisi de var. İranlı Başsavcı İbrahim Raysi ise “Suud Ailesi’nin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını isteyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!