Esad güneyden YPG batıdan

Güncelleme Tarihi:

Esad güneyden YPG batıdan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 21:27

Suriye’de rejim güçleri Halep’teki muhalifler için yaşamsal öneme sahip Türkiye’ye açılan Azez koridorunu kontrol etmek için ilerlemeyi sürdürüyor. Dikkat çekici bir diğer nokta ise YPG’nin de hattın kuzey ucunda eşzamanlı harekete geçmesi oldu.

Haberin Devamı

SURİYE’de beşinci yılını geride bırakmaya hazırlanan iç savaşın kaderini derinden etkileyecek olan Halep vilayetinde silahlı muhalif gruplar, rejim güçleri, terör örgütü PKK bağlantılı PYD’nin silahlı kanadı YPG ve terör örgütü IŞİD arasında çoklu bir satranç oynanıyor. 3 Şubat’ta silahlı muhaliflerin kuşatması altındaki Şii nüfusa sahip Nubbul ve Zehra köylerine ulaşan ordu birlikleri ve müttefiki Hizbullah güçleri, Türkiye ile vilayetin merkezi olan bölünmüş Halep şehri arasındaki yaşamsal öneme sahip Azez koridorunu kesmişti.

KÜRTLER DE SALDIRIYOR

Rus hava desteği altında, Türkiye sınırına doğru ilerleyişini sürdüren Esad güçleri Azez koridorunun güneyinde Mayir ve Kiffin köylerini de alarak muhaliflerin kuzey Halep kırsalındaki kalesi Tel Rıfat’a dayandı. İlginç bir diğer gelişme Azez koridorunun batısında yaşanıyor. Azez koridorunun batısındaki PYD’nin denetimindeki Afrin üzerinden harekete geçen YPG güçleri de Tel Rıfat’ın kuzeyine yükleniyor. YPG’nin belkemiğini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rus hava desteğiyle Tel Rıfat ve Azez arasındaki Miniğ Hava Üssü bölgesinde altı köyün kontrolünü ele geçirdi.

Haberin Devamı

AA, bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı ilk haberinde YPG’nin Miniğ Hava Üssü’nü ele geçirdiğini bildirdi. Akşam saatlerinde ise Azez ilçesine 6 km mesafedeki Miniğ üssünün kontrolünün büyük ölçüde geri alındığı haberi geldi. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise muhalif gruplarla YPG güçleri arasında hava üssünün yakınlarında çatışmaların sürdüğünü aktardı.

Miniğ’in düşmesi muhalifler adına bir darbe daha anlamına gelecek ve Tel Rifat’ın Türkiye ile olan bağlantısı büyük oranda kesilecek.

HALEP’TE 300 BİN KİŞİ DAHA VAR

Rus bombardımanı altındaki Halep şehrinden kaçanlar yaşadıklarını anlattı. Koltuk değnekleri ve bandajlarıyla Türkiye’ye geçen yaralı Suriyeli muhalif savaşçı Muhammed, Fransız AFP’ye yaptığı açıklamada, “Durum çok kötü. İnsanlar kaçıyor. Kent Rus bombardımanıyla tamamen yerle bir oldu” dedi. Babasını saldırılarda kaybeden 30 yaşındaki Muhammed; “Her taraftan kuşatma altındayız. Bir yanda Rusya, batıda YPG, doğuda DAEŞ (IŞİD), diğer yanda Suriye rejim ordusu” diye konuştu. BM verilerine göre Halep şehrinin muhaliflerin denetimindeki kısımlarında halen 300 bin kişinin yaşadığı sanılıyor. Rus bombardımanı başladığından bu yana ise 500 kişi öldü, bunların 23’ü çocuk.

Haberin Devamı

LAVROV: ABD, TÜRKİYE’YE İZİN VERMEZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Türkiye’ye Suriye topraklarına ordularıyla girmesine izin vermeyeceğini düşündüklerini söyledi. Rus basınına konuşan Lavrov, Türkiye’nin Suriye’ye olası askeri müdahalesi hakkında, “Türkiye, şu ana kadar Suriye sınırında küçük provokasyonlar yaptı. Suriye topraklarında bir takım askeri yapılanmalar gerçekleştirdi. Ancak bu hareketlere askeri müdahale diyemeyiz. Bana göre ABD’nin başında bulunduğu koalisyon Türkiye’nin tam anlamıyla Suriye’ye askeri müdahalesi gibi pervasızca davranmasına izin vermeyecektir” dedi. Türkiye’nin dahil olduğu ABD öncülüğündeki koalisyonun böyle “yeterince iyi düşünülmemiş planlara” izin vermeyeceğini söyleyen Bakan Lavrov, “Türkiye IŞİD’den arındırılmış bölgeyi Kürtler birleşmesin diye istiyor” diye konuştu.  

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİ İDDİASI

SDG bileşenlerinden Devrimciler Ordusu’nun son açıklamasında “Suriye ordusu Azez’e cesetlerimizi çiğnemeden gidemez” ifadesi dikkat çekerken, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman’a göre Halep’in kuzeyinde muhalifler, rejimin sınıra ilerlememesi için YPG’nin önünü açıyor. Ancak Halep kuzeyindeki bu tabloyu, YPG ve ordu arasında aktif bir işbirliğine yoranlar da mevcut. Fransız Suriye uzmanı Fabrice Balanche, Amerikan düşünce kuruluşu Washington Institute’da yayınlanan yazısında PKK bağlantılı PYD’nin Afrin’e komşu olan Nubbul ve Zehra’ya gıda geçişine izin verdiğini karşılığında ordunun da Halep merkezindeki Kürt mahallesi Şeyh Maksut’u koruduğunu anımsatıyor. Balanche’e göre YPG ile ordu arasındaki bu pasif işbirliği şimdi Azez koridorunda aktif işbirliğine dönüştü. Bu tabloda hem YPG’nin hem de ordunun bu koridordaki operasyonlarının Rus uçaklarının yoğun hava saldırısı altında düzenlenmesi dikkat çekiyor. Halep kentinin kuzeyindeki bu karmaşık tablonun, Azez koridorunun doğusunda bulunan IŞİD’in önünü açtığına dair yorumlar yapılıyor.

Haberin Devamı

ESAD’IN DANIŞMANI: OPERASYON SÜRECEK

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın üst düzey danışmanlarından Butheyna Şaban, Reuters ajansına yaptığı açıklamada beş yıldır devam eden iç savaşa bir diplomatik çözüm için az şans verirken, ateşkes teklifinin “terörizmin bitmesini istemeyen” ve kayıplar vermekte olan isyancıları desteklemek isteyen ülkeler tarafından yapıldığını iddia etti. Şaban, “3.5 yıldır teröristlerin kontrolündeki köyleri ve şehirleri özgürleştirmek ve Halep şehrini terörizm suçlarından temizlemek için” ordunun gerçekleştirdiği ilerleyişte herhangi bir duraksama olmayacağını söyledi. Şam’ın Türkiye ile sınırlarını kontrol etmek istediğini belirten Şaban, “Çünkü Türkiye, teröristlerin ana kaynağı ve onlar için ana geçiş noktası” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!