Esad bir aktör

Güncelleme Tarihi:

Esad bir aktör
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2016 00:39

Başbakan Binali Yıldırım, yabancı medya temsilcileri ile yabancı dilde yayın yapan yerli medya temsilcilerini dün Vahdettin Köşkü’nde kabul etti.

Haberin Devamı

Yıldırım, AP, AFP, Reuters ajansları, CNN International, Al Jazeera Arapça, France 24  televizyonları ve The Wall Street, The New York Times, Süddeutsche Zeitung, Le Figaro, Hürriyet Daily News ve The Times gazetelerinin temsilcilerinin de katıldığı  görüşmede sorulara özetle şöyle yanıt verdi:

BİR AN ÖNCE ADIM ATILMALI

(Mealen) Suriye’de altı ay içinde önemli şeyler olacağını söylediniz. Rusya ve İran ile de görüşmeler yapılıyor. Altı ay içinde ne yapacaksınız?


Birçok ülke konuşuyor, ama asıl muhatap Türkiye. 910 km sınır var. Önümüzdeki 6 ay daha aktif olacağız. Birincisi, Suriye’nin hiçbir şekilde etnik bölünmesine izin verilmemesi gerekiyor. İkincisi yönetişimin etnik temelde oluşmaması, herhangi bir grubun ülkeyi yönetmesine izin verilmemesi; bugünkü sorun da bundan kaynaklandı. Suriye’de yaşayan Arap, Kürt, Nusayri, kim varsa içine alacak bir yapının oluşması gerek. Sorun; Esad olacak mı, olmayacak mı? (Bazen Esad, bazen Esed diyor) Beş yüz bin kişinin kanına girmiş. Suriye bunu taşıyabilir mi? Bugün ABD ve Rusya görüyor ki, uzun vadede mümkün değil. Ama geçiş için oturulur konuşulur. Şu anda görülüyor ki, istesek de istemesek de Esad bir aktördür. Öncelikli iş, bir an önce kanın durması ve tarafların ikna edilmesi. ABD, Rusya, biz, Suudi Arabistan, İran, Körfez ülkeleri çaba harcayabilir. Kötümser değiliz.
muhatabı rejim muhalifleridir

Haberin Devamı

(Mealen) Esad’la konuşacak mısınız?

Esad’ın muhatabı Suriye’deki rejim muhalifleridir. Esad ile konuşmamız söz konusu değil. Taraflar onlar. Deniyor ki oturup konuşsunlar. Her konuyu bir kişiye bağlamak, çözümsüzlüğe razı olmaktır.

(Mealen) Suriye ilk defa Haseke’deki Kürt grupları vurdu, ne diyorsunuz?

Bu yeni bir durum, yeni bir gelişme. Çok ilginç. Artık rejim de anladı ki, kuzeydeki Kürt yapılanma rejim için de tehdit oluşturmaya başladı.

MISIR HALKI DOSTUMUZDUR

(Mısır’la ilişkilerin geliştirilmesi konusunda) Mısır ve Türkiye halkı birbiriyle kardeştir ve dosttur. Tepede hangi rüzgar eserse essin aşağıda insanlar bir ve beraber olmaya çok önem veriyor. Ortak değerlerimiz var. Siyasi ilişkiler uzun vadeli milletlerin arasındaki ilişkileri de fazla bozmamalıdır. 

Haberin Devamı

DİNLEYEN DE DİNLENECEK

Yıldırım, yeni kurulacak istihbarat yapısının, dinlemeleri yapanları da dinleyecek, denetleyecek şekilde kurulacağını açıkladı ve şöyle dedi: “Bir çatı yapı teşkil edilecek. Amaç, hem birlikte çalışmasını sağlayacak, hem de onları denetleyecek bir yapı. İstihbaratta en önemli konu dinlemek değil. Dinleyeni kim dinleyecek? Yani yaptığı dinlemeyi kendi grup çıkarı için mi, şeytani amaçları için mi kullanacak? Bunları da kapsayan bir çalışma yapılıyor.”

FETÖ İLE BÖTÖ KONUŞUYOR

Başbakan Yıldırım’a toplantıda dünkü Hürriyet gazetesinde yer alan “FETÖ ile PKK’nın ilişkisini tespit ettik sözleri de soruldu.Başbakan Yıldırım ise bu soruya daha önce duyulmamış bir şekilde karşılık verdi:

Haberin Devamı

“Doğru var. Biri bırakıyor, diğeri alıyor. Aralarında ilişki de tespit ettik. Yani FETÖ ile BÖTÖ konuşuyorlar.” Başbakan “BÖTÖ de nedir? Yeni bir örgüt mü?” diye soran gazetecilere gülerek karşılık verdi: “BÖTÖ işte canım, Bölücü Terör Örgütü”. Yıldırım PKK’yı kast ediyordu.

 

YILDIRIM’DAN SORU SORMAYAN ELÇİLERE: DEMEK Kİ  HER ŞEYİ GAYET İYİ BİLİYORSUNUZ

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 18 Ağustos’ta, Çankaya Köşkü’nde Türkiye’nin yaşadığı darbe girişimini anlatmak için büyükelçilere yemek verdi. Yemeğin ardından Yıldırım, “Sorularınız var mı” diye sordu. Bir Afrika ülkesinin büyükelçisi dışında kimse soru sormadı. Yıldırım, gülerek, “Soru sormanızı beklerdim. Demek ki her şeyi gayet iyi biliyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

18 Ağustos’ta Çankaya Köşkü’nde Ankara’daki büyükelçilere verilen yemeğin basına kapalı bölümünde ilginç anlar yaşandığı ortaya çıktı.

SADECE 1 BÜYÜKELÇİ SORU SORDU

Yıldırım, yemekten sonra “Sorusu olan var mı?” diye sordu. Sadece bir Afrika ülkesi büyükelçisi, “Bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu anlattınız. Bugüne kadar neden fark edilmedi?” sorusunu yöneltti. Başbakan Yıldırım, “Böylesine gizli bir anlayışla örgütlendiğini biz de anlamadık. Tüm illegal örgütler gibi çok iyi gizlenmişler. Burada, gizli bir örgütten söz ediyoruz. Onun için ortaya çıkarmak da o kadar kolay olmuyor” dedi. Yıldırım, FETÖ’nün faaliyetinin olduğu tüm ülkeleri uyardıklarını belirterek, “Tüm dostlarımıza gerekli önlemleri almalarını öneririz. Bir gün bu tehlikeyi siz de yaşarsınız. Birçok ülkede okul, dernek, vakıflar üzerinden faaliyetleri var. Geç kalırsanız, bu tehdit Türkiye’nin tehdidi olmaktan çıkar, sizin ve dünyanın tehdidi haline gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

SORMANIZI BEKLERDİM

Yıldırım, “Başka sorusu olan var mı” diye iki kez sordu. Büyükelçilerden herhangi yanıt gelmedi. Bunun üzerine Yıldırım, gülerek, “Buradan anlıyoruz ki konuyu gayet iyi anlamışsınız, biz de gayet iyi anlatmışız. Soru sormanızı beklerdim. Demek ki her şeyi gayet iyi biliyorsunuz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!