GeriSeyahat Erdogan: Kent baskani olmali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Erdogan: Kent baskani olmali

Erdogan: Kent baskani olmali

Istanbul Sûrasi'nin ‘‘Yerel Yonetim Yasasi’’ konulu toplantisinda belediye baskanlari da konustu. Recep Tayyip Erdogan, kentin yetkili tek bir yoneticisi ve meclisinin olmasi gerektigini soyledi.

Tayyip Erdogan (Istanbul B. Belediyesi eski Baskani):

Sorunlarin temelinde burokratik devlet var. Demokratik devlet yapisina kavusmamiz gerekiyor. Yoneticilik ayricalik degil, sorumluluktur. Yerel yonetimler yasa taslagi da reformdan uzaktir. Daha fazla burokrasi getirmeyi hedefliyor. Yerel yonetim denince akla belediyeler gelir ama yeni yasa ozel idareleri (valiliklere bagli) guclendirmeye calisiyor. Atanmislarin secilmisler uzerindeki baskisi artacak. Etkin ve demokratik bir yerel sistem nasil olmalidir? 1. Kentte tek otorite olmali. 2. Kentin tek temsilcisi kent baskani olmali. 3. Kentte tek kent meclisi olmali. 4. Kent baskani idari dokunulmazliga sahip olmali. Baskanin dokunulmazligini sadece sehir meclisi kaldirabilmeli. 5. Belediye sinirlari mulki sinirlari kaplayacak sekilde genisletilmeli. Orman arazileri bu nedenle peskes cekiliyor. 6. Kent meclisi, kent yasalari cikarma yetkisine sahip olmali. 7. Kent meclisi mali bagimsizliga sahip olmali. 8. Kent baskani meclisin ucte iki cogunlugu veya gensoru karariyla dusurulebilmeli.

Belediye gerekirse vergi salabilmeli

Yilmaz Buyukersen

(Eskisehir Buyuksehir Belediye Baskani):

Bugun Turkiye'de yerel yonetimler gereken sorumluluklari ustlenmeye hevesli gorunuyor. Yerel yonetimlere kaynak saglamada belirli esneklikler ve risk alma sorumlulugu verilmeli. Ornegin emlak ve cevre temizlik vergisi oranlarini her belediye ayri uygulayabilir. Biz gerekirse kent halkinin ihtiyaci olan bir yatirimi yapmak icin mevcut vergilere belediyenin kendi sinirlari icinde belli bir miktarda ilave yapabilmeliyiz. Bunun icin de Anayasa degisikligi gereklidir. Istanbul, Ankara, Izmir gibi metropollerin sorunlari ozel uygulamalar gerektirir. Altyapi projelerine dis yatirimcilarin katilmasi yeni bir oneri olarak gelistirilebilir. Yerel yonetim yasasinin kusurlari vardir ama depremden sonra yerel yonetimlerin onemi on plana cikmissa, vakit kaybetmeden parlamentodan gecirilmesi gerekir.

Halkin katilimi icin Gundem 21

Yasar Cerci (Malatya Belediye Baskani):

Merkezi idare yerel yonetim konusuna cesaretle yaklasmiyor. Toplumun nabzi yerel yonetimlerce tutulur. Merkezi yonetim, yerel yonetimlere guvenmedigi icin yetkisiz birakti. Halk da bunu bildiginden merkezi idarenin kapisini asindiriyor. Halkin yerel yonetime katilim yollari acilmali. Gundem 21 projesi (Birlesmis Milletler'in butun dunyada ve Turkiye'de cesitli kentlerde uyguladigi yeni yerel yonetim modeli) halkin yerel yonetime katilmasinda onemli bir aractir. Sivil toplum orgutlerinein siyasi destek saglamasini engelleyen yasalar kaldirilmalidir. Gorusulmekte olan yasa tasarisi ulke gercekleriyle ortusmelidir.

False