GeriSeyahat En güzel 10 mavi bayraklı plaj
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En güzel 10 mavi bayraklı plaj

En güzel 10 mavi bayraklı plaj

Mavi Bayrak; Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın belirlediği standartları taşıyan, nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolü. Sadece plajlar için 27 ana maddeden oluşan bir kriterler listesi var.

Her yıl bu kriterlere sahip olanlar belirleniyor ve Mavi Bayrak veriliyor. 2006 yılı için Türkiye kıyılarından 175 plaj mavi bayrak aldı. Bunların bazıları göl kıyısındaki plajlar. Ancak koylara demirleyen yatların bıraktığı sintine ve yol yapım çalışmaları gibi etkenler nedeniyle bir kısmı bayrağını daha sezon açılmadan kaybetti. Kaş Küçükçakıl ve Antalya Konyaaltı bunlardan ikisi sadece. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en güzel mavi bayraklı plajlarını sorduk. İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Ak-tur Tatil Sitesi / DATÇA

2. Hillside Beach Club / FETHİYE

3. Club Patara / KAŞ

4. Kleopatra Doğu Plajı / ALANYA

5. Sea Garden / BODRUM

6. Ortunç / AYVALIK

7. Otel Meri Plajı / FETHİYE

8. Dikili Belediye Halk Plajı / İZMİR

9. Hisarönü Martı Marina / MARMARİS

10. Beldibi Rixos / KEMER

AK-TUR TATİL SİTESİ

Bu yıl 13. kez bayrak aldı
/images/100/0x0/55ea71d6f018fbb8f8805fb5


Ak-tur Tatil Sitesi Plajları, bu yıl 13. kez Mavi Bayrak aldı. Datça yarımadasında bulunan site, Datça ilçesine 25 km, Marmaris’e 42 km, Muğla’ya 100 km, Dalaman Havalimanı’na 130 km. uzaklıkta. Deniz yoluyla da gidilebilen Ak-tur Sitesi’nin Kuruca Koyu, doğal olarak 16 rüzgardan onbeşine kapalı, yalnızca keşişleme alıyor. Bu nedenle mavi yolculuğun en önemli durağı. 1275 konut ve sağlık istasyonu, eczane, PTT, banka, alışveriş merkezleri, lokanta, kafe, bar gibi eğlence yerleri ve dalgıç okulu bulunuyor. Sitenin atıkları deniz suyuna karışmıyor. Biyolojik arıtma sistemi ile arıtılan su, fıskıyeleme yoluyla bahçe sulamasında kullanılıyor. Halka açık tenis kortu var. 600 kampçıya hizmet edebilecek Turizm İşletme Belgeli Kamping Tesisleri bulunuyor.

HILLSIDE BEACH CLUB

Sahilin uzunluğu 650 metre

Fethiye’nin çam ormanlarıyla çevrili Kalemya Koyu’nda yer alan Hillside Beach Club, kendine ait mavi bayraklı bir plaja sahip. Geçen yıl da Mavi Bayrak almışlardı. Koyda Hillside’dan başka bir tesis bulunmuyor. Sahil irili ufaklı çakıl taşlarıyla kaplı ve uzunluğu 650 metre. Plaja otel misafirleri dışında kimse alınmıyor. "Sessiz Koy" (Silent Beach) adı verilen bir bölüm var. Sadece yetişkinlere yönelik, cep telefonu kullanımına izin verilmeyen özel, minik bir koy. Wakeboard, scuba dalış, rüzgar sörfü yapılabiliyor.

CLUB PATARA PLAJI

280’in üzerinde bitki türü
/images/100/0x0/55ea71d6f018fbb8f8805fb7


60 dönümlük arazide 280’in üzerinde bitki ve çiçek türü var. 500’er kişilik 2 reaktör vasıtası ile kademeli olarak 1000 kişilik arıtma tesisi bulunuyor. Arıtılan su, bahçe, peyzaj ve yangın şebekesinde kullanılarak çevreye ve doğaya dönüyor. Denizde çeşitli balık türleri ve ahtapot besleniyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na (TÜDAV) sponsorluk verilerek Kaş ve Kalkan’ın deniz dibi varlıkları ve canlıları envanteri tespitleri yapılarak ilgili makamlara sunulmuş. İstanbul Caddebostan Balıkadamlar Kulübü 1967 mezunu balıkadam ve mimar Turhan Kaşo’nun hazırladığı proje gereğince sahilde duş, hatta tek bir musluk bile bulunmuyor.

KLEOPATRA DOĞU PLAJI

Gün batımında muhteşem

Damlataş Plajı’nın devamı olan yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki plaj. Deniz tabanı ve plaj kuvars kum kaplı. Geniş bir kumsalı var. Denizin derinliği kıyıdan 3- 4 adım attıktan sonra insan boyuna ulaşıyor. Alanya’nın en gözde plajı olan Kleopatra’ya yaz aylarında on binlerce tatilci akın ediyor. Kıyı boyunca tekneden paraşüt, jet ski, deniz bisikleti gibi su sporları yapılabilir. Keyifli dalış olanağı sağlayan plajlar arasında. Güneşin batışının en güzel izlendiği yerler arasında sayılıyor.

SEAGARDEN

İki mavi bayrak birden

Hapimag Resort Sea Garden, Bodrum’un Yalıçiftlik beldesinde bulunuyor. Üç koya hakim, 191 dönüm arazi üzerine kurulu. Tesis son altı yıldır Mavi Bayrak ödülünü alıyor. Ağaçların konumuna uygun olarak serpiştirilen binalar, eğimli bir arazide yer alıyor. Bölge, arkasına aldığı 500 metre yüksekliğindeki dağ sayesinde güney rüzgarlarından korunuyor. Bu özelliği ile su sporları için ideal bir konum teşkil ediyor. Hamipag Resort Sea Garden’da iki Mavi Bayrak birden var. Biri tatil köyü plajında, diğeri otel bölgesindeki plajda. Otel koyundaki plajın uzunluğu 150 metre, tatil köyündeki plajın uzunluğu ise 300 metre. Sahil hem kum, hem çakıl. Şezlong, şemsiye ve havlular ücretsiz.

ORTUNÇ

Çim kaplı plaj

Çam ağaçları ile örtülü bir yamaçla birleşen masmavi bir koy. İçinde 22 odalı bir tesis var. Plaj tümüyle çim kaplı. Yer minderi, şezlong ve güneş şemsiyesi de var. Ortunç Otel, Ayvalık ve Cunda Adası’ndaki tarihi ve kültürel alanlara yakın komşu; Cunda Adası merkezine 4 km., Ayvalık merkezine 9 km, İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na 185 km. uzaklıkta. Tesis sekiz yıldır Mavi Bayrak almaya hak kazanıyor.

OTEL MERI PLAJI
/images/100/0x0/55ea71d6f018fbb8f8805fb9

Ölüdeniz’deki ilk tesis

Fethiye Ölüdeniz’deki ilk tesislerden biri. Ölüdeniz lagünü kıyısında doğal kumu ile tatilcilerin gözde mekanlarından. Üç yıl önce aldığı Mavi Bayrak’ı hálá koruyor. Plajı, incecik doğal kumuyla yaklaşık 150 metre uzunluğunda. Olası tehlikelere karşı plajda, sabah erken saatlerden akşamın ilerleyen saatlerine kadar cankurtaran görevlileri bulunuyor ve ilkyardım hizmetleri veriliyor. Temizlik ve hijyen ön planda tutuluyor. Periyodik olarak su tahlilleri yapılıyor.

DİKİLİ BELEDİYE HALK PLAJI

Genişliği yer yer 100 metre

İpek gibi kumu, masmavi ve temiz denizi, ucuz yiyecek ve içecek olanaklarıyla tercih ediliyor. Kilometrelerce devam eden, genişliği yer yer 100 metreyi bulan plajın her noktasında yiyecek içecek olanakları var. Otel ve ponsiyonlar plaja oldukça yakın. Balığın en tazesini ve ucuzunu gene plaja yakın restoranlarda yiyebilirsiniz. "Türkiye’de güneşin plaja en uzun baktığı yer" olarak tanımlanıyor. Bir jeotermal merkez de olan Dikili, İzmir’e 114, Adnan Menderes Havaalanı’na 138 kilometre uzaklıkta. Bölgede dünyaca ünlü Yağcıbedir halıları da dokunuyor.

HİSARÖNÜ MARTI MARİNA

İlk mavi bayraklı marina

Martı Marina, Türkiye’nin ilk mavi bayraklı marinası. Ege ve Akdeniz sahillerindeki mavi turlar için merkezi hareket noktası özelliği taşımakta. İskelelerin kazıklı sistem ile inşa edilmiş olması ve bu sayede su sirkülasyonunun sağlanması marinanın ve dolayısıyla plajının temiz kalmasını sağlıyor. Dağ yamacında bulunduğundan yaz-kış sürekli temiz kaynak sularının gelmesi de temizliğinin en büyük nedenleri arasında. Hiçbir atık denize gönderilmiyor. Özel arıtma sistemi var.
BELDİBİ RIXOS
/images/100/0x0/55ea71d6f018fbb8f8805fbb

Gözlük camı silme servisi

Rixos Hotel Beldibi, 38 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. 5 katlı bir ana binadan oluşuyor. Antalya Havalimanı’na 40 km mesafede. Kemer ve Antalya’ya 30 dakikada ulaşılabiliyor. Sahilde şezlong, minder, havlular, güneş şemsiyesi, duş ve soyunma kabinleri var. Ayrıca belli aralıklarla gözlük camı silme servisi, meyve ikramı ve soğuk havlu servisi yapıyorlar Otel dört yıldır mavi bayrak alıyor. Uzunluğu 200 metre olan sahilin tamamı çakıl. 200 şezlong, 90 şemsiye var. Engelli misafirler için özel bir bölüm bulunuyor. İlkyardım personelinin hepsi diplomalı. Kimyasal malzemelerin denize dökülmesini engelliyorlar.
False