Ya o imzayı atsalardı...

Güncelleme Tarihi:

Ya o imzayı atsalardı...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 21:50

Çok kısa bir dönemde değerlerini onlarca hatta yüzlerce kez katlayan teknoloji şirketleri büyümeye tüm hızıyla devam ediyor. Bu kadar hızlı değişen bir pazar söz konusu olunca ele geçen fırsatları kaçırmamak en önemli şey. Teknoloji pazarında “ya o imzayı atsalardı...” dedirten tablo, sektörün hareketliliğini gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ artık hayatımızın en önemli parçası. Sağlıktan eğitime, iletişimden ulaşıma kadar birçok farklı alanda teknoloji neredeyse vazgeçilmez hale dönüştü. Durum böyle olunca kullandığımız teknolojileri geliştiren şirketler de değerlerini katlayarak yollarına devam ediyor. Yapılan son araştırmalar bu tabloyu çok net ortaya koyuyor. 1995 yılında dünyanın en büyük 15 teknoloji şirketinin toplam piyasa değeri sadece 17 milyar dolardı. 20 yıl sonra yani 2015 yılına geldiğimizde ise en büyük 15 teknoloji şirketinin toplam değeri tam 141 katlık artışla 2.4 trilyon dolara yükseldi. 20 yıl önce ilk 15’te yer alan şirketlerin çoğu listeden çıkarken, o dönemlerde küçük birer girişim olan teknoloji şirketleri ise şu anda dünya devi oldu. Apple’dan Microsoft’a kadar birçok şirket bu listede yer alıyor. 

Haberin Devamı

Ya o imzayı atsalardı...

 

Küçük balıkların büyük balıkları yediği teknoloji pazarında şirketlerin doğru vermediği kararlar yüzünden birçok şirket, maalesef kaybetti. Şirketler arasındaki satın alma yarışı ise kazanan şirketler için en belirleyici etken. Doğru zamanda, doğru teklifi değerlendiremeyen teknoloji şirketleri şu anda ya kazandılar ya da kaybettiler. Örneğin, bugün Facebook 297 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Facebook’taki bu cevherin farkına varan ilk şirket sosyal ağ olan Myspace oldu. 2005’te Facebook’u almak için 75 milyon dolarlık teklif yapan şirket, bu girişiminden sonuç alamamıştı. Yahoo! ise bir yıl sonra Facebook’a tam 1 milyar dolarlık teklif götürmüştü, ama o da ‘hayır’ cevabı almıştı. Her iki şirket de belki o dönemde daha büyük rakamlarla Facebook’a teklif vermiş olsaydı şu anda en büyük teknoloji devleri arasında yer almış olabilirdi. Tarihte bunun gibi birçok örnek var. Teknoloji sektöründe “ya anlaşma olsaydı” dedirten fırsatların tümünü hazırladığımız tabloda yer alıyor.

 

Haberin Devamı

Ya o imzayı atsalardı...

 

 

Teknoloji devlerinin önlenemez yükselişi

MORGAN Stanley’in yaptığı araştırmaya göre 1995 ile 2015 yılları arasında en büyük 15 teknoloji şirketinin değeri 17 milyar dolardan 2.4 trilyon dolara yükseldi. 1995’te 5.4 milyar dolar değerle Netscape ilk sırada yer alırken 20 yıl sonra Netscape ilk 15’te bile değil. 2015 yılında en değerli şirket ise 763 milyar dolarla Apple. Apple’ın 1995 yılındaki piyasa değeri sadece 3.9 milyar dolardı. Buna ek olarak 2015 yılında piyasa değeri bakımından ilk 15 olup da 1995 yılında listede olmayan birçok şirket mevcut. Bu şirketlerin arasındaysa Google, Facebook, Alibaba, Amazon, eBay, LinkedIn ve Twitter yer alıyor. Listeden adı silinen şirketlerin sayısı ise daha çok. RentPath, Web.com, PSINet, Netcom On-line, IAC/Interactive, Copart, Wavo Corporation, iStar Internet, Firefox, Storage Computer, Live Microsystems, iLive listede yer alan örneklerden.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!