Yurtdışı piyasalar karıştı

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı piyasalar karıştı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 17, 2008 10:51

Uluslararası piyasalarda son derece tedirgin bir gün yaşanıyor.

Haberin Devamı

Salih Neftçi piyasayı değerlendiriyor...

Dünya piyasalarındaki sıkıntının fotoğrafları

Cuma günü ABD borsalarında yaÅŸanan düşüş, bugün Asya ve Avrupa borsalarında da zincirleme bir etkiye neden oluyor. Borsalarda yaÅŸanan düşüşte ABD ekonomisine iliÅŸkin tedirginlikler baÅŸrolü oynuyor. Aynı zamanda ABD'nin en büyük beÅŸinci bankası olan Bear Stearns'in yaÅŸadığı finansal problemler yüzünden JP Morgan'a devredilmesi piyasalardaki stresi had safhaya çıkardı. Uzmanlara göre Bear Stearns'ın borsadaki hisse fiyatı 30 dolar iken satışın sadece 2 dolar üzerinden gerçekleÅŸmesi, yaÅŸanan sorunların ne kadar büyük olduÄŸunu ortaya koyuyor.  Â

JP Morgan Chase, Bear Stearns'ü hisse başına 2 dolar, toplam 236 milyon dolara satın aldığını açıkladı. Bear Stearns'ün piyasa değeri cuma günü 3.5 milyar dolar, 2007 Ocak ayında ise 20 milyar dolar düzeyindeydi.

Haberin Devamı

Asya borsalarında bugün yüzde 3 ile yüzde 6 arasında değişen oranlarda kayıplar yaşandı. dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japon nikkeri endeksi yüzde 3.7 düşerken, Hong Kong borsası yüzde 5.2 değer yitirdi.

Avrupa borsalarına da hızlı satışlar geliyor. Açılışın ardından etkisini gösteren satışlar Avrupa borsalarında yüzde 3'ün üzerinde düşüşlere neden oldu. almanya'da Dax yüzde 3.1, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2.2, Fransa'da CAC 40 yüzde 2.6 değer yitirdi.

Uzmanlar, uluslararası piyasalardaki hareketin asıl kaynağının ABD olduÄŸunu ve bundan sonraki süreçte de yine ABD ekonomisinden yansıyacak verilerin ve haberlerin izleneceÄŸini kaydediyor. Bu anlamda yarın FED'in yapacağı faiz toplantısı büyük önem taşıyor. Son geliÅŸmelerin ardından faiz beklentisi 1 puana kadar çıkarken, piyasalar merakla yarını bekliyor.  Â


 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!