FED bu işi yönetemedi

Güncelleme Tarihi:

FED bu işi yönetemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2008 11:15

Ekonomist Salih Neftçi, yurtdışındaki toz dumanla ilgili olarak FED'in yetersiz politikalarını işaret etti.

Haberin Devamı

Cnbc-e'ye konuşan ünlü iktisatçı, piyasanın belası olan mortgage bonoları ile ilgili olarak Avrupa Merkez Bankası'nın zamanında tüm İspanya bankalarını kurtardığını hatırlatarak, FED'in ise aynı beceriyi gösteremediğini kaydetti. Neftçi, şöyle devam etti:
 
"Süreç iyi yönetilse piyasalar bu krizden kurtulabilirdi. Elbette bazı faturalar ödenirdi ama hasar bu kadar büyük olmazdı."

Dolara olan güvenin bittiğini ve bunun da en büyük sorumlusunun FED olduğunu belirten Neftçi, FED'in pazar günü iskonto faizlerinde yaptığı çeyrek puanlık indirimle ilgili olarak da şunları kaydetti.
 
"Bu kararlar son derece yetersiz kararlardı. Zaten Asya piyasaları da açılır açılmaz hemen negatif tepki verdi. Çünkü atılması gereken adım bu değil. Nasıl Avrupa Merkez Bankası bu mortgage kağıtlarını aldıysa FED de bunu yapacaktı. Piyasanın beklentisi bu. Piyasada yaşanan bu tip büyük dalgalanmaları sadece merkez bankaları çözebilir. Ama FED piyasayı anlayamadı"

Haberin Devamı

Neftçi, içeride yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin olarak ise, "Türk lirası sınırlı tepki verdi. Ama bu siyasi gelişme olmasaydı bugün TL çok daha sağlam olurdu. Bu belirsizlik ne kadar çabuk çözülürse ekonomi ve finansal piyasalar için o kadar iyi olur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!