GeriSeyahat Ekolojik tarım çiftliğinde alternatif tatil
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ekolojik tarım çiftliğinde alternatif tatil

Ekolojik tarım çiftliğinde alternatif tatil

Ekolojik tarım turizmi; bahçeyi, toprağı özleyen şehir insanları için alternatif olarak ortaya çıktı. Buğday Derneği’nin yürüttüğü TaTuTa projesi sayesinde, ekolojik tarım yapılan çiftliklere gidip konaklamak, çiftçiliğin nasıl yapıldığını görmek, hatta bizzat üretimde bulunmak mümkün. Türkiye’de bu kapsamda tam 69 çiftlik var. Yalova’daki Thuya Eko Pansiyon da bu çiftliklerden biri.

Yedi dönüm arazi üzerinde eko-tarım yapılan, atların, ördek, tavuk ve kazların da yaşadığı çiftlik, pansiyon olarak tüm yıl hizmet veriyor. Thuya, haftasonu kafa dinlemek, bağda bahçede çalışıp stres atmak, taze sebze ve meyve tadıp şömine keyfi yapmak isteyenlerin tercihi. Ekolojik tarım turizmi nasıl oluyor, Thuya’ya gidip yerinde gördük.

Yalova, Armutlu’daki Thuya Eko Pansiyon, Buğday Derneği’nin yürüttüğü TaTuTa, yani ekolojik tarım turizmi projesinin bir parçası. Tarım ilacı ve suni katkı maddesi kullanılmadan tarım yapılan ekolojik çiftlikte, ziyaretçiler ekolojik tarımın nasıl yapıldığını görüp, öğrenebiliyor. Mecidiye Köyü’ndeki çiftlik deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte. Gemlik Körfezi manzaralı yedi dönüm arazi üzerine kurulu. Çiftliğe adını veren Thuya, yaşam ağacı olarak bilinen mazı ağacının Latince ismi. Thuya Eko Pansiyon, Marmara Bölgesi’ndeki üç ekolojik çiftlikten biri.

Çiftliğin sahibi sosyolog Tülay Andiç, Thuya’yı 1994’te kurmuş. Kızının doğumunun ardından ona daha sağlıklı yiyecekler bulabileceği bir ortam yaratmak istemiş. Tülay Hanım çiftlikte çeşit çeşit sebze meyve yetiştirip, yağ, reçel ve sirke yapmaya, sonra da onları satmaya başlamış. Thuya Çiftliği 2001’den beri de pansiyon olarak hizmet veriyor.

Andiç, eko turizmin geleceğin turizm konsepti olacağını söylüyor. "Dünyada eko turizm-tarım alanında pekçok çalışma yapılıyor. Bizde de artık sağlıklı beslenmeye, doğayı tahrip etmemeye karşı özen gösteren daha çok insan var. Bu sebeple eko turizm-tarım konsepti, gelecekte konvansiyonel turizmin yerini alacak."

Tarım İlçe Müdürlüğü’yle yapılan çalışma sonucu Armutlu köylerinin bulunduğu bölge, ekolojik tarım havzası ilan edilmiş. Şimdi köylüler, ilçe merkezindeki pazardan bağımsız olarak, ekolojik ürünler pazarı kurmaya hazırlanıyorlar. Mecidiye Köyü gibi Selimiye ve Hayriye köylerinde de yerli halk ürünlerini kurdukları tezgahlarda satıyor.

YEMEK KURSU DA VERİLİYOR

Çiftliğin ziyaretçilerini ekolojik tarıma meraklı kişiler oluşturuyor. Çiftlikte, ekolojik tarımın nasıl yapıldığını görmek isteyenler tarlada çalışabiliyor. Daha doğrusu çalışanların gözetiminde onlara yardım edebiliyor. Tarladan ürün, ağaçlardan meyve toplayıp, gül budayabiliyorsunuz.

Pansiyon tüm yıl boyunca hizmet veriyor. Bu aydan itibaren ekim yapılmaya başlanacak. Şömine keyfi dahil yapılacak çok şey var. Grup olarak başvurulduğunda fotoğraf ve resim atölyesi de düzenleniyor. Ahşap boyama dersleri, trekking organizasyonları yapılıyor. Bu yaz, yemek kursları ve geleneksel konserve, reçel, çikolata, zeytinyağı yapımı dersleri verilecek. Ata da binebilirsiniz.

Thuya’da toplam 15 kişi kapasiteli, beş oda bulunuyor. Özellikle yer yataklarının bulunduğu odada kalmak isteyenler oluyor. İki kişilik dağ manzaralı, dört kişilik şömineli veya balkonlu odada kalabilirsiniz. Tam pansiyon kişibaşı fiyatı 65-70 YTL. Çiftlik arazisi sınırlarında en çok üç çadırın kamp yapması da mümkün.

Çiftliğe günübirlik gidilebilir. Sınırlı sayıda günübirlikçiye restoran ve kafe olarak hizmet veriliyor. Restoranda çiftlikte yetişen ekolojik ürünlerle yapılan yemekler servis ediliyor. Mönüde Türk mutfağı ve vejetaryen yemek seçenekleri bulunuyor.

Thuya’ya gitmek için Buğday Derneği’nden rezervasyon yaptırmak şart. Buğday Derneği Tel: 0212 252 52 55

BURALARA MUTLAKA UĞRAYIN

Armutlu yarımadası tarihi ve doğal yapısıyla çok zengin bir bölge. Thuya’nın bulunduğu Mecidiye Köyü’nün yakınındaki Selimiye Köyü’ndeki antik manastır, Taz Dağı yangın kulesi, yine yakındaki Fıstıklı’da bulunan tarihi kızıl çamlar, Armutlu merkezdeki tarihi Türk ve Rum evleri, Esenköy Şelalesi, Gemlik Umurbey Müzesi, İznik Gölü ve İpek Yolu’nda Asya’nın son noktası konumundaki Hersek Köyü’nü de rotanız dahiline alabilirsiniz.

GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞABİLİRSİNİZ

Ekolojik turizm için gidebileceğiniz başka adresler de var. TaTuTa projesi Doğu’da Erzurum, Artvin, Erzincan’dan güneyde Burdur ve Muğla’ya, kuzeyde Tokat ve Sinop ile batıda Yalova, Sakarya, Çanakkale’ye kadar farklı bölgelerdeki 69 çiftliği kapsıyor. Ekolojik çiftliklere ziyaretçi veya gönüllü olarak gidilebiliyor. Gönüllü olarak çalışmaya gittiğinizde, tarım alanında zarara yol açmamak için yalnızca çalışanlara yardım edebiliyorsunuz. Tatil amaçlı gidenler kişibaşı günlük 65-70 YTL, gönüllü çalışmak isteyenler 20-25 YTL konuk katkısı ücreti ödüyor.

NASIL GİDİLİR?

Otomobille İstanbul Eskihisar veya Yenikapı’dan feribota binip Yalova’ya gitmek, oradan da Gemlik güzergahı üzerinden Armutlu yönüne sapmak gerekiyor. Altı kilometre sonra Mecidiye Köyü ve Thuya karşınıza çıkacak. Yenikapı’dan Yalova’ya her iki saatte bir, Eskihisar’dan ise 30-45 dakikada bir denizotobüsü seferi var. Yalova’dan Armutlu’ya ve Mecidiye’ye minibüsle de ulaşmak mümkün.
False