Ekmeği tahlil edebiliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ekmeği tahlil edebiliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 01:00

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık’ın katkılı ekmek üretimi ile ilgili, “İçerisinde hangi enzimlerin yer aldığını bilmediğimiz ekmek üretimine devam etmekteyiz” yönündeki açıklaması tüketicileri tedirgin etti.

Haberin Devamı

Açık’ın açıklamasını değerlendiren Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar ise endişeye gerek olmadığını bahsedilen katkı maddelerinin zaten bakanlık tarafından kaldırıldığına dikkat çekti. Üreticilerin kullanacakları ürünleri laboratuvarlarda analiz etme imkanı olduğunu vurgulayan İlkbahar şöyle konuştu: 

BAKANLIK KATKIYI KALDIRDI

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sağlıklı, kaliteli bir ekmek üretebilmek için hem kullanılan unun özelliklerini hem de ekmeğin özelliklerini belirtiyor. Yapılan açıklamada bahsedilen ve endişe veren katkı maddeleri, bakanlık tarafından kaldırıldı. Sağlıklı bir buğdaydan güzel bir un çıktıktan sonra katkı maddesine gerek kalmadan da üretim yapılabiliyor. Bizim gelen unları ve üretimde kullanacağımız maddeleri tahlil etme şansımız var. Zorda kalırsak uluslararası veya Ankara’da çok sayıda tahlil laboratuvarı var.

Haberin Devamı

FIRINCILAR LABORATUVAR KURABİLİR

Şu anda bizim laboratuvarımız çok geniş olduğu için unların gelen malzemelerin neler olduğunu bilebiliyoruz. ‘Ekmeğin içindeki maddeleri bilmiyoruz’ demek bence uygun değil. Hem unun hem de iyi bir ekmeğin vasıfları zaten belirtilmiş. Zaten siz unu alırken bu özelliklere göre alıyorusunuz. Laboratuvarda tahlil ettiğinizde, bunlara uyuyorsa alıyorsunuz. Her ilçede bir tane laboratuvar olabilir veya fırıncılar birleşerek bir laboratuvar kurabilirler. Gıda Bakanlığı bunun öncülüğünü yapabilir. Kendi alanlarında böyle bir sıkıntı olabilir ama ekmek üretiminde böyle bir sıkıntı yok. Tahlil etme şansımız var.”

KİTABI YAZILDI

Ötö yandan Ankara Halk Ekmek Fabrikası tarafından alanında uzman isimlerin de katkılarıyla ‘Ekmek’ isimli bir kitap yayınlandı. Kitapta ekmek konusunda tüketicilerin merak ettikleri tüm soruları yanıtladıklarını belirten Genel Müdür Ali İlkbahar, “Üniversitelerden ve bu işle ilgili otoritelerden yoğun ilgi aldık. Ekmek günde üç defa sofralarımıza gelip, bizimle iç içe olmasına rağmen bu alanda böyle bir eser yoktu. İnsanlar yediği ekmeği merak ediyor. Eski tüketici yok, artık tüketiciler sağlığına çok önem veriyor. Bence en iyi müfettiş tüketici. Bu kitap da neyin inceleyeceğini nasıl bir ekmek yenmesi gerektiğini detaylı olarak anlatıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!