Zihgir nedir, nasıl takılır? Zihgir yüzüğü hangi ele ve parmağa takılır, ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Zihgir nedir, nasıl takılır Zihgir yüzüğü hangi ele ve parmağa takılır, ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 23:37

Zihgir, Hun İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelmeyi başaran bir okçuluk malzemesidir. Yay gerildiği zaman yüksek miktarda bir enerji ortaya çıkar. Ok atışları sırasında çıkan bu enerji ile yay kirişinin başparmağı parçalaması da önlenmiş olur. Zihgir nedir, nasıl takılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Zihgir, diğer isimleri ile ’okçu yüzüğü’, ‘tirkeş yüzüğü’, ‘şast yüzüğü’ ve ‘kemankeş yüzüğü’ de başparmağa takılır.

Zihgir Nedir?

Zihgir, Hun İmparatorluğu'ndan günümüze kadar ulaşmış olan bir okçuluk malzemesidir. Ok atışları sırasında çıkan bir enerji ile yay kirişinin baş parmağı parçalamasının engellemek amacı ile kullanılır.

Zihgir Nasıl Takılır?

Zihgir, aynı zamanda diğer isimleri ile 'şast yüzüğü', 'okçu yüzüğü', 'tirkeş yüzüğü' ve 'kemankeş yüzüğü' şeklinde başparmağa takılır. Zihgirsiz ok atmak, parmak boğumunda nasırlaşmaya ve yarılmalara neden olur. Aynı zaman da zihgir, yaydan çıkan okun daha ileri bir yere fırlatılmasında da oldukça etkilidir.

Zihgir Yüzüğü Hangi Ele ve Parmağa Takılır?

Zihgir, okçuluk sporu ile ilgilenen kişilerin parmağına zarar gelmemesi için başparmağa takılır. Zihgir, çıktığı ilk zamanlarda okçulukta, ok atışı yaparken başparmağı koruyan aksesuar olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise, tarzını ifade etmeyi seven özgün erkeklerin sıkça tercih ettiği aksesuarlar olarak karşımıza çıkıyor. Ok atışı yaparken yay kirişinin başparmağı parçalamaması için tercih edilen bir tür kiriş bırakma mekanizması ortaya çıkaran tırnaklı bir yüzük çeşididir. Yayı gerdiğiniz zaman yüksek miktarda enerji açığa çıkar ve bu çıkan enerji de Türk yaylarında diğer yaylara göre 2 - 3 kat daha fazla olabilir. Bu nedenle de zihgirle korunulur. Zihgir Hunlar'dan, Göktürk'lere, Çin'e, Koreli'lere, Moğollar'a, Selçuklu'ya ve daha sonra da Osmanlı'ya, Hindistan'a ve Araplara geçmiştir.

Zihgir Ne İşe Yarar?

Zihgir, Hun İmparatorluğu'ndan beri kullanılan bir okçuluk malzemesidir. Ok atışları sırasında çıkan bu enerji sayesinde, yay kirişinin baş parmağı parçalamasının engellemesi amaçlanır. Bu yüzük, her zaman baş parmağa takılır. Zihgir (okçu ya da şast (kemankeş, tirkeş) yüzüğü), Hun İmparatorluğu'ndan giderek yayılan bir okçuluk malzemesi olarak biliniyor.

Ok atışı yaparken, yay kirişinin baş parmağı parçalamaması için kullanılır. Bu kiriş bırakma mekanizması ortaya çıkaran tırnaklı bir yüzüktür. Rütbeli kişiler için oldukça değerli malzemelerden yapılan zihgirler bazı zamanlarda yüksek sanat değeri de taşıyabilir. Zihgire benzeyen malzemeler Romalılardan beri daha seyrek bir şekilde Avrupa'da da kullanılmıştır. Osmanlılar, bu özel okçu yüzüğünü ifade etmek için Farsça bir tabir olan zihgiri de kullanmışlardır.

Orijinali “zehgir” olan bu terim, “çeken” "kiriş" sözcüklerinden müteşekkil olarak oluşturulmuş olan bir bileşik kelimedir. Memlüklerin de okçuluk risalelerinde geçen ve zihgar için kullanılan “engüştvane” de Farsça bir kelimedir. Türk tarihi boyunca okçuluk, her dönem en gözde spor dalları arasında yer almış ve savaş yöntemi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise, okçulukta kullanılan bir aparat olmasının dışında aksesuar olarak sıkça kullanılan bu yüzükler; cesaret, güç ve özgürlüğe düşkünlüğün de simgesi olarak bilinir.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!