YÖK'ten lisans tamamlama için açıklama

Güncelleme Tarihi:

YÖKten lisans tamamlama için açıklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2015 15:47

YÖK, sağlık alanında yapılacak lisans tamamlama için uygulamalı eğitimlerin uzaktan değil, yüz yüze ve eğiticilerin nezaretinde yapılmasının zorunluluk olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

YÖK yazılı bir duyuru yayınlayarak, sağlık alanında lisans tamamlamada uzaktan eğitim verilmesi ile ilgili uygulamaya açıklık getirdi.
Açıklamada, 19 Kasım 2014 tarih ve 6569 sayılı Kanunun geçici 69’uncu maddesinde yer alan “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerine ise Yükseköğretim Kurulu’nun belirleyeceği, ebelik ve hemşirelik dışındaki ilişkili alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yöntemleri ile verilebilir. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği yapar. Bu eğitimlerin usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenir" hükmü hatırlatılarak, bu hüküm uyarınca, Yükseköğretim Kurulu’nun olağan planlamalarının dışında, kanuni zorunluluk olarak sağlık alanında lisans tamamlama çalışmalarını başlattığı belirtildi.

YÖK, üniversiteleri bilgilendirdi

Hemşirelik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, dil ve konuşma terapisi gibi sağlığın pek çok alanında üniversiteler tarafından yürütülen eğitim müfredatlarında uygulamalı eğitimlerin büyük yer tuttuğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Kanun kapsamında yapılacak lisans tamamlama faaliyetleri de bütünüyle üniversitelerimizin, yani akademisyenlerin sorumluluğunda ve lisans alanlarının kendi müfredatlarına uygun olarak ilgili mevzuatları çerçevesinde yapılacak. Bu eğitimler sırasında üniversiteler kendi belirleyecekleri şekilde uzaktan eğitim metodlarını da kullanabilecek olmalarına rağmen, uygulamalı eğitimlerin uzaktan değil yüz yüze ve eğiticilerin nezaretinde yapılması bir zorunluluk. Eğitimde kalitenin artırılması yönünde irade sergileyen Yükseköğretim Kurulu, bu süreçle ilgili olarak gerekli hassasiyetleri göstermeleri konusunda üniversitelerimizi bilgilendirdi."

Doğru bilgilendirme vurgusu

Açıklamada, Kanunun çıkarılması sürecini izleyen meslek odalarının ve meslek mensuplarının da konuya ilişkin gerekli hassasiyetleri göstermeleri ve kamuoyunu doğru yönde bilgilendirmelerinin sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından önemli olduğu vurgulanarak, "İlgili sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle konuya ilişkin görüşmeler sürdürülüyorr ve sürdürülmeye de devam edilecek" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!