YÖK’ten çift ana dal ve yan dal programlarına düzenleme

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten çift ana dal ve yan dal programlarına düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2023 14:36

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak ‘not ortalaması’ kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift ana dal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrıca yurt dışında kurulmuş bir üniversiteden yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının başarı sıralaması şartı aranan programlarına yatay geçişi düzenleyen hükümde de düzenleme yapıldı. Buna göre, öğrencinin yükseköğrenimine başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin YÖK tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking dünya üniversiteler sıralamalarının en az üçünde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alması ve ilgili dönem, sınıf ve başarı şartlarını taşıması gerekecek.

Haberin Devamı

BU YIL UYGULANMAYA BAŞLANACAK
Yeni düzenlemede, çift ana dal ve yan dal eğitimlerine ilişkin yeni kararlar yer aldı. Bu kapsamda, YÖK tarafından belirlenen diploma programlarına kaydolan öğrenciler, üniversitelerine talepte bulunmaları halinde çift ana dal ve yan dal eğitimi yapabilecek. Böylece fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilimlerle ilgili programları seçecek öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma imkanlarının genişletilmesi hedefleniyor. Bu programlarda gerekli ‘not ortalaması’ şartı aranmayacak. Uygulama 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) itibaren uygulanmaya başlayacak. Öğrenciler program tercihi yaparken bu konuya ilişkin açıklamayı programın koşullarında görebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!