“YÖK toplum üzerinde travma yaratmıştı”

Güncelleme Tarihi:

“YÖK toplum üzerinde travma yaratmıştı”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 10:04

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ülke TV kanalında katıldığı yayında eğitimle ilgili de açıklamalarda bulundu. YÖK’ün toplum üzerinde bir travma yarattığı, kendi dönemlerinde ciddi bir rahatlama olduğunu belirten Elvan, “YÖK’e ilişkin düzenleme yapılacak. YÖK Yasa Tasarısı Taslağı hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak, daha sonra da TBMM’ye gönderilecek” dedi.

Haberin Devamı

Elvan, darbe dönemlerine ait antidemokratik düzenlemeler için çalışma başlattıklarını, bunun tamamlanmasının ardından muhalefet partilerinin de önerilerini alacaklarını ve oluşturulacak yasa tasarısının TBMM’ye sunulacağını bildirdi. YÖK Yasa Tasarısı Taslağı’yla alakalı bir soru üzerine Elvan, şunları söyledi:
“YÖK, üniversiteler arasında koordinasyon görevini yapması gereken bir kurum. Netice itibarıyla ama özellikle AK Parti hükümetleri öncesi dönemde maalesef YÖK, gerçekten üniversiteler üzerinde inanılmaz bir vesayet oluşturdu ve üniversite rektörleri, öğrenciler ve başörtüsü sorunu. Üniversitelerdeki hangi soruna bakarsanız bakın neticede uzandığı yer YÖK’tü.”     

“YÖK TOPLUM ÜZERİNDE TRAVMA YARATTI”

Elvan, sunucunun “YÖK deyince insan ürperiyor” ifadeleri üzerine de, “YÖK dediğiniz zaman insanın aklında ‘Aman geri durayım’ şeklinde biraz iz, ürperti kalmış durumda. Gerçekten toplum üzerinde bir travma yarattı. Bizim dönemimizde ciddi bir rahatlama oldu. Geçmişteki o despot yönetim anlayışı bir anlamda ortadan kalktı” diye konuştu.     

Haberin Devamı

YÖK’e ilişkin düzenleme yapılacağını söyleyen Elvan, bu konuda daha önce birkaç tane taslak hazırlandığını hatırlattı. Elvan, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu’nun son toplantısına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın katıldığını belirterek, YÖK Yasa Tasarısı Taslağı’nın hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacağını, daha sonra da TBMM’ye gönderileceğini anlattı.     

“KALİTE KONUSUNDA SIKINTIMIZ VAR”

YÖK’te bir kalite kurulu oluşturulacağını da bildiren Elvan, söz konusu kurulun üniversitelerin rekabet gücünün artırılması, bilimsel araştırmalara daha çok yer verilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha fazla iyileştirilmesi için çalışacağını vurguladı.     

Elvan, “üniversite sayısının fazla olmasının kaliteyi azalttığı” iddialarının anımsatılması üzerine, hükümetleri döneminde her alanda kalite odaklı anlayış içerisinde olduklarını söyleyerek, “Kalite konusunda sıkıntımız elbette var. Bunlar yeni kurulan üniversiteler. Bir yanda üniversitelerin bir anda kapsamlı araştırma yapması beklenemez. Ciddi bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Öğretim üyesi altyapısının güçlü olması gerekiyor ama gerçekten her bir ilimizde üniversitelerin kurulması ve özel üniversitelerin sayısının da artması Türkiye’de ciddi bir rekabet oluşturdu” dedi.     

Haberin Devamı

Üniversitelerin idari ve mali açıdan özerk yapıya kavuşmasının mali güçle mümkün olabileceğini, bunun da sanayi işbirliği ve bilimsel çalışmalarla gelir sağlamasından geçtiğini kaydeden Elvan, bunun denetimsizlik anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!