Yatılı öğrenciler için 2024 pansiyon ücretleri

Güncelleme Tarihi:

Yatılı öğrenciler için 2024 pansiyon ücretleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2023 17:30

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının gelecek yıl için pansiyon ücretleri belli oldu. Buna göre paralı yatılı okuyacak öğrenciler 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla pansiyonlara, ilkokul, ortaokul ve liselerde 27 bin 900 lira, özel okullarda 37 bin 600 lira, mesleki eğitim kurumlarında 31 bin 300 lira ödeyecek.

Haberin Devamı

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yatılı öğrenciler için pansiyon ücretleri belirlendi. Gelecek yıl paralı yatılı okuyacak öğrencilerin ödemesi gereken tutarlar bu yıla göre yüzde 142 daha fazla olacak. 2023-2024 eğitim öğretim yılı için pansiyon ücretleri; ilkokul, ortaokul ve liselerde 11 bin 500 lira, özel eğitim okullarında 15 bin 500 lira, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında 12 bin 900 lira olarak tespit edilmişti. Pansiyon için 3 ayda 1 ödenen taksit tutarı ise 2 bin 875 liraydı. Güncel rakamlarla bu taksit tutarı 6 bin 975 liraya çıkarıldı.

KİMLER PARASIZ YATILI OKUYABİLİR?
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavını kazanan öğrenciler, burs ya da parasız yatılılık seçeneklerinden birini tercih ederek okul pansiyonlarında ücretsiz kalabiliyor. İlgili kanun maddesi gereği bir öğrenci, aynı anda hem burslu hem de parasız yatılı olamıyor. Parasız yatılılığı tercih ederse bursluluktan vaz geçmek durumunda kalıyor.

Haberin Devamı

Parasız yatılılık imkânı ayrıca başvurmaları halinde maddi durumu yetersiz olan öğrencilere de tanınıyor. Yönetmeliğe göre bağlı bulunduğu okula başvurmak isteyenlerin, gerekli diğer evraklarla birlikte ‘Aile Maddi Durumunu Gösteren Beyanname’yi de okul yetkililerine sunması gerekiyor. Evrakları incelemek üzere kurulan komisyon öğrencinin başvurusunu değerlendirip karara varıyor.
Yönetmeliğe göre öğrenim süresi boyunca bir defaya mahsus olmak üzere, parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçebiliyor. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça düzenlenen sınavı kazanmaları hâlinde gerçekleşiyor. Ancak sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığın bulunması, anne ve babanın ayrılması veya bunlardan birisinin ölümü sonucu aile bütünlüğünün bozulması gibi nedenlerle parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş için başvuran öğrencilerin geçişlerinde sınav şartı aranmıyor.

BAKMADAN GEÇME!