Üniversiteliler, Nezihe Muhiddin’i 8 Mart’ta anacak

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliler, Nezihe Muhiddin’i 8 Mart’ta anacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2019 16:09

Üniversite öğrencileri, Türk Kadınlar Birliği’nin kurucusu Nezihe Muhiddin’i, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde film gösterimi ve özel bir söyleşiyle anacak. Etkinlikte izletilecek olan, ‘Kadın Olmanın Günahı’ adlı belgesel filmde, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların eşitlik mücadelesi anlatılıyor.

Haberin Devamı

Film gösterimi Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde, ‘Kadın Çalışmaları Kulübü’ ve ‘Sinema Kulübü’nün desteğiyle gerçekleştirilecek. Filmin yönetmeni Ümran Safter, tarih danışmanı Yaprak Zihnioğlu ve Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi Senem Timuroğlu’da, gösterimin ardından söyleşi için izleyicilerle bir araya gelecek. Moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü Başkanı Gülsu Bartan’ın üstlendiği program, üniversitenin Çekmeköy Kampüsü’nde, 8 Mart günü saat 12:40’da başlayacak.

FİLM ÜÇ AYRI ŞEHİRDE ÇEKİLDİ
Cesur bir feminist kadının, ön yargılar ve yerleşik değerlerle olan mücadelesinin anlatıldığı ‘Kadın Olmanın Günahı’ adlı belgesel film, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların zorlu eşitlik mücadelesini anlatıyor. Çok sayıda kadın akademisyenin anlatımıyla izlenilecek filmin çekimleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla İstanbul, Ankara ve Boston’da gerçekleştirildi. Filmde kullanılan animasyonlar İngiliz sanatçı May Kindred Boothby imzası taşıyor.

Haberin Devamı

NEZİHE MUHİDDİN KİMDİR?
1889’da İstanbul’da doğdu. Çocukluğunda Almanca ve Fransızca öğrendi. Çeşitli gazetelere kadın sorunlarıyla ilgili makaleler yazdı, kadın derneklerinde aktif olarak çalıştı. 1923’te, kadınlara oy hakkı ve siyasal haklar talebiyle olan Kadınlar Halk Fırkası’nı kurdu ancak dönemin hükümeti, programdaki taleplerin aşırı olduğu gerekçesiyle partiye izin vermedi. Bunun üzerine Muhiddin, talepleri daraltarak Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu ve mücadelesini dernek aracılığıyla sürdürdü. Camilerde kadın konferansları düzenlenmesi için Diyanet’e başvurdu ancak bu girişimleri de reddedildi. Hakkında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle dernek yönetiminden istifa ederek kendini edebiyata verdi. 20 roman, 300 öykü yazdı. 1908’den beri ısrarla talep ettiği siyasi haklar, kadınlara ancak 1934’te tanınabildi. Nezihe Muhiddin 1958’de İstanbul’da vefat etti.

BAKMADAN GEÇME!