Türkiye'nin ilk tematik "Enerji Teknokenti" açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk tematik Enerji Teknokenti açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 09:40

İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent tarafından kurulan Enerji Teknokenti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.

Haberin Devamı

İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman’ın sunumunun ardından kürsüye çıkan Bakan Yıldız, Teknokent’in kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Kendisinin de 1979’da İTÜ’ye girdiğini anlatan Taner Yıldız, 1961 yılından 2002’ye kadar kendi alanında 500 nükleer uzman yetiştirmiş bir ülkenin o pazarı oluşturamıyor olmasının, hocaların ve üniversitelerin suçu olmadığını vurguladı. "Bu, aslında ülkenin idaresine irade koyanın suçudur. Siyasetin de kendisini bu tarzda eleştirmesi lazım diye düşünüyorum" dedi.

Bu tip teknokentlerin, geliştirilmek istenen teknolojiye çok ciddi katkılarının olduğunu belirten Yıldız, "O yüzden bizler, Ar-Ge projelerine yaklaşık 1,5 milyar TL civarında para ayırabiliyoruz. Ama hala ortalama bir Avrupa ülkesinin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzdesine baktığımızda, en fazla yarısı kadardır. Bunu artırmamız lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk enerji santralinin 1902 yılında kurulduğunu ve mütevazı bir rakamla elektrik ürettiğini anlatan Yıldız, "Sene 2002… 31 bin 500 megawatt enerji üretiliyor" dedi.

Bakanlık olarak sonuna kadar bu projeleri destekleyeceklerini, "Buradaki nükleer araştırma reaktörünün yenilenmesi ve güncellenmesinde bizim de katkımızın olacağını söylemeliyim" dedi.

Konuşmaların ardından, Enerji Teknokenti’nin açılışını Enerji Bakanı Taner Yıldız, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman yaptı. Bakan Yıldız, Enerji Teknokenti binasını da gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Enerji Teknokenti...

İTÜ Maslak Ayazağa Kampüsü içinde kurulan Enerji Teknokenti, enerji temalı olma özelliğiyle de Türkiye’de bir ilk... Enerji Teknokenti, tükenen doğal kaynaklar, sürdürülebilir yaşam ve ulusal ekonomiler için en büyük değer haline gelen yeni enerji teknolojilerinin Türkiye’deki Ar-Ge üssü olarak faaliyet gösterecek. 12 enerji şirketinin de faaliyet göstereceği Teknokent binası, aynı zamanda öğrenciler için Nükleer Bilgilendirme ve Eğitim Merkezi gibi hizmetler de sunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!