TOEFL’a rakip sınavın pilot uygulaması yapıldı

Güncelleme Tarihi:

TOEFL’a rakip sınavın pilot uygulaması yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 13:36

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan uluslararası alanda geçerliliği hedeflenen ‘Elektronik İngilizce Yeterlilik Testi’nin (e-TEP) pilot uygulaması yapıldı. Ankara’da uygulanan ve 4 saat süren sınavın ilk bölümünde adayların İngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümde ise yazma ve konuşma becerileri ölçüldü. Sınavın hedefi ABD tarafından yapılan Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı (TOEFL) gibi uluslararası arenada saygınlığa ulaşması.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanlığı’nca, yabancı dil öğreniminde kullanılan okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini elektronik ortamda test eden ‘e-TEP’ sınavının pilot uygulaması geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapıldı. Pilot uygulamaya katılan sınırlı sayıdaki adaya toplamda 240 dakika süre verildi. Sınavın ilk bölümünde adayların İngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümünde ise yazma ve konuşma becerileri ölçüldü. Sınavın hedef kitlesi Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ve e-YDS gibi sınavlardan 70 puan üstü alan ve genel İngilizce seviyesi B2 olan kişiler olduğu belirtildi. Test aşamalarının bitiminin ardından sınavın, uluslararası alanda geçerliliği bulunan ve ABD tarafından yapılan Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı (TOEFL) ile ‘Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi’ (IELTS) gibi bir saygınlığa ulaşması hedefleniyor. Öte yandan sınavın YDS ve YÖKDİL gibi halihazırda yürütülen sınavların yerine geçmesi değil, daha kapsamlı ayrı bir İngilizce testi olarak yürürlüğe konması bekleniyor.

Haberin Devamı

SORULAR ZEKİCEYDİ
Pilot uygulamaya katılan adaylardan İngilizce öğretmeni Ahmet Akın, 4 saat boyunca sınandıklarını belirterek, “Ama aynı zamanda sınavı da sınadık. Okuma bölümüyle başlıyordu, biraz akademikti. Zekice sorulardı. Oldukça beğendiğimi söylemeliyim. Dinlemeler basit değildi ama hızlı gidiyordu cin gibi olmak lazım, bunun için de tabi çalışmış eğitim almış olmak gerekiyor” dedi. Diğer bir aday Sedat Çalışkan ise, “Dinleme yorucuydu; ama kesinlikle ölçücü bir sınavdı. Formatla ilgili ince ayarların yapılması gerekiyor olabilir; ama gayet normal ilk denemeydi zaten. Çok daha güzel hale getireceklerine inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!