Tekvin sıfatı nedir? tekvin sıfatı ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Tekvin sıfatı nedir tekvin sıfatı ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 22:06

Kevn kelimesinden türetilmiş olan tekvin sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kevn var olmak anlamına gelirken, tekvin, bir şeyi yoktan var etmek demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan birçok sözcük hem fıkıh ve kelam ilminde hem de tasavvufta terim anlamında kullanılır. Örneğin Emr-i Tekvin, Allah'ın kainattaki her şeyi belli bir ölçüyle yaratması manasına gelir. Tekvin sıfatı nedir örnek cümleler ile birlikte derledik.

Haberin Devamı

 

Tekvin kelimesiyle eş ve yakın anlamlı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir:

1- İbda 2- İcat 3- Halk Etme 4- Meydana Getirme 5- Oluşturma 6- Var Etme 7- İhtira

Tekvin Sıfatı Nedir?

Allah'ın sıfatları subuti ve zati sıfatlar olarak ikiye ayrılır. Yalnızca Allah'a mahsus olan fiiller zati sıfatlar içerisinde yer alır. Bu sıfatlardan biri olan tekvin, bir şeyi benzersiz ve örneği olmadan yoktan var etmek anlamına gelir. İslam dinine göre, Allah, bir şeyin olmasını istediğinde ol der ve olur. Onun her şeye gücü ve kudreti yeter.

Allah, insanı kendi nefesinden yaratmıştır. İnsanın yaratıcılık gücü, icat ile sınırlıdır. Yani beşerin ürettiği ve yaptığı her şey, zaten Allah'ın ilminde gizli olduğu için, buna yaratmak ya da tekvin denemez. Ancak yine de yalnızca insana akıl ve irade verilmiş, bu nedenle insanoğlu için eşref-i mahlukat, yani yaratılmışlar arasında en şerefli ve seçkin varlık denmiştir.

Haberin Devamı

Tasavvufta ise Allah'ın tekvin sıfatı farklı şekillerde yorumlanmıştır. Allah'ın kainatı ve insanı yaratma sebebi ''ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim'' şeklindeki kutsi hadisle açıklanmıştır. Bu hadise göre, iyilik ve güzelliğin kaynağı olan Allah'u Teala, kendi zatından, kendi zatında ve kendi zatı için tecelli etmiştir. Bu tecellinin sonunda On akıl ya da On felek adı verilen alemler yaratılmıştır.

Allah'ın tekvin sıfatını haiz olan bu alemlerin en yücesi Feyz-i Akdes adıyla da bilinen Alem-i Ceberrut'tur. Bir sonraki alem olan Alem-i Melekut ise, melekler ve nurlar alemi olarak bilinir. Burası bazı kaynaklarda cennete girecek olan kulların berzah alemi olarak nitelendirilmiştir. Allah'ın tekvin sıfatıyla yarattığı alemlerden bir diğerinin adı Alem-i Misal'dir. Bu alemde her cevherin bir arazı ve sureti vardır.

Alem-i Misal, aynı zamanda rüyalar alemidir. Rüyada her sembolün cismani bir karşılığı olduğu gibi bu alemde de her kavramın, fikrin hatta duygunun bile somut bir karşılığı vardır. 10. ve son alem ise Dünya'dır. Mutasavvıflar dünyayı kevn-ü fesad olarak adlandırmıştır. Türkçesi oluş ve bozuluş olan Kevn-ü Fesad'da her şey sürekli bir dönüşüm halindedir. Hiçbir şey kalıcı olmadığı için buraya Alem-i Fani de denir.

Haberin Devamı

İslami literatürde geniş yer tutan Tekvin ile Tevhid birbirleriyle yakından ilgilidir. Çünkü İslam İnancına göre Allah birdir ve her şeyin kaynağı O'dur. Bu nedenle yaratılan mahlukat için ''Ondan geldik, Ona döneceğiz'' ifadesi kullanılır.

Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de tekvin sıfatıyla doğrudan doğruya ilgili ifadeler yer alır. Birçok surede, Allah'ın, sürekli bir yaratma halinde olduğu, insanların henüz hiç görmediği ve bilmediği şeyler yarattığı bildirilir. Takva ehli olanlar, alimler ve arifler, sonsuz yaratma kudretinin yalnızca Allah'a mahsus olduğunu bilirler. Bu nedenle de yalnızca Allah'a ibadet edip yalnızca ondan mağfiret dilerler.

Haberin Devamı

Tekvin Sıfatı ile İlgili Örnek Cümleler

1- Niyaz-i Mısri, Muhyiddin İbn'ül Arabi ve Sadreddin Konevi gibi İslam alimleri Tekvin üzerine birçok eser kaleme almıştır.

2- Tüm insanlık, tüm cemadat ve kainat, Tekvin sıfatının bir tezahürüdür.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!