Rotasyon rafa kalktı

Güncelleme Tarihi:

Rotasyon rafa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 09:17

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 26-28 Temmuz tarihleri arasında başvuruları alınan ancak eğitim sendikalarının dava açtığı rotasyon uygulamasından vazgeçildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Avcı, şunları söyledi: “Yapılan müracaatları değerlendirdik, rotasyona tabi olan ve herhangi bir gerekçeyle rotasyon dışında kalması öngörülebilecek tüm öğretmenlerin durumları hakkında bir simülasyon yaptık. Neticede gördük ki, aslında rotasyonla amaçladığımız eğitsel hedefler bu simülasyondan çıkmıyor. Konuyu Sayın Başbakan’a da ilettim. Onun da tavsiyeleri doğrultusunda ve ilgili birimlerimizle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, rotasyonunun uygulanmamasına karar verdik.” Bakan Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershane kararından sonra başlayan tartışmalar ve öğretmen atamaları ile ilgili de şunları söyledi: “AYM’nin dershanelerle ilgili iptal kararından sonra ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. Bunu da sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. Yönetmeliğimizi bu hafta içinde yayımlayacağız.”

Haberin Devamı

DERSHANE DİYE BİR KURUM YOK

“Mevzuatımızda, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ve ona dayalı olarak yapılmış olan yönetmeliklerde, yönergelerde ‘dershane’ diye birkurum yok. Hukuki boşluk derken, kastettiğimiz de bu. Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen bugün daha önceki düzenleme nedeniyle 1 Eylül’e kadar faaliyetlerinin devam etmesi öngörülmüş olan dershanelerin dönüşebileceği ve AYM’nin kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Dolayısıyla yönetmelik yayınlandığı zaman halen dönüşmemiş olan kurumlarımızda bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek.”

Bu ay 37 bin öğretmen atanacak

Nabi Avcı, öğretmen atamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Atamalar, bu ay içerisinde yapılacak. ‘47 bin, 37 bin oldu’ gibi spekülasyonlar oldu. 47 bin, yasayla ihdas edilmiş kadrodur. İhdas edilen kadroların ne kadarını ne zaman kullanıma açılacağı Maliye Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Biz de Maliye Bakanlığı kararı doğrultusunda ihdas edilmiş olan kadroların 37 binini bu ay kullanacağız.”

Aynı okulda 15 yıl görev yapan 13 bin öğretmenin etkileneceği rotasyon uygulamasından vazgeçildi. Uygulama sendikaların tepkisini çekmiş ve iptali için dava açılmıştı.

Haberin Devamı

‘Erken seçim hamlesi’

Uygulamanın iptali için dava açan eğitim sendikaları, kararın siyasi ve erken seçime hazırlık hamlesi olduğunu öne sürdüler.

MEB YANLIŞTAN DÖNDÜ

İsmail Koncuk (Türk Eğitim- Sen Genel Başkanı): İptal doğru bir karar. Bakanlık yanlıştan döndü. Rotasyon hiçbir öğretmene fayda sağlamayacaktı. Bakanlığın bu karardan sonra, iller arası tayinleri yeniden yapması gerekiyor.

Veli Demir (Eğitim İş Genel Başkanı): Rotasyonun yanlış olduğu defalarca dile getirildi, davalar açıldı. Şimdi ne oldu da allanıp, pullanarak anlatılan uygulamadan vazgeçildi? Hükümet bu kararla erken seçime ilişkin bir hamle yaptı. MEB’in verdiği her karar plansız, programsız, araştırma yapılmadan hayata geçiriliyor. Rotasyon uygulanacak diye birçok öğretmen okulundan koptu. MEB, bunları hiç düşünmedi. Yapılan göz boyamadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!