Özvar: En iyi 100 üniversite arasında olmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Özvar: En iyi 100 üniversite arasında olmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2023 14:27

THE Dünya Üniversiteleri 2024 sıralamasını değerlendiren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Rekor sayıda üniversitemizin sıralamada yer bulması ve üst sıralara doğru yükselmesi sevindirici bir gelişme. Üniversitelerimizin dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında yer almaları için stratejiler geliştiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini önceki gün açıkladı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
THE sıralamasını değerlendiren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar şunları söyledi:

ÜNİVERSİTELERİN NİTELİĞİ ARTIYOR
“Üniversitelerimizin bilhassa son iki yılda artan başarıları uluslararası sıralamalara da yansımaya başladı. Rekor sayıda üniversitemizin sıralamada yer bulması ve üst sıralara doğru yükselmesi sevindirici bir gelişme. İlk kez 3 üniversitemizin birden 351-400 arasında yer alması, bir üniversitemizin 501-600 bandında sıralamaya girmesi çok kıymetli. Üniversitelerimizin dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında yer almaları için stratejiler geliştiriyoruz.

Haberin Devamı

Bu yönde son yıllarda dikkate değer adımlar attığımızı belirtmeliyim. Gerek uluslararasılaşma gerekse akademik üretkenlik ve araştırma kalitesini artırmaya odaklanarak önümüzdeki yıllarda uluslararası sıralamalarda daha fazla üniversite ile temsil edilmenin ve daha üst noktalara ulaşmanın önünde herhangi bir engelin olmadığını düşünüyorum.

GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARIMIZI GÖSTERİYOR
2024 THE verileri, yükseköğretim kurumlarımızın güçlü ve zayıf yönlerini göstermesi açısından da önem arz ediyor. Bu çerçevede 2018-2024 arasında Türk üniversitelerinin; kendi ürettiği gelirlerini yüzde 14 düzeyinde, üniversite çalışanları arasında doktoralı oranını yüzde 9 düzeyinde, uluslararası öğrenci sayısını ise yüzde 5,13 düzeyinde artırdığı görülmektedir. Öte yandan toplam lisansüstü öğrenci sayısı içindeki doktora öğrencisi oranımız yüzde 13 düzeyinde düşmüştür. Bu düşüşün yüksek lisans programı ve bu programlara kaydolan öğrenci sayımızın hızlı artmasından kaynaklandığını değerlendiriyoruz.

ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU
Bizim araştırma üniversitesi sıralamamız ile derecelendirme kuruluşlarının sıralamaları arasındaki paralellik ne kadar sağlıklı bir yöntem ile üniversitelerimizi değerlendirdiğimizi gösteriyor. YÖK’ün öncülüğünde üniversitelerimizin uluslararası etkileşimini artırmak ve sıralamalarda üst seviyelere çıkmak için özel çalışma grupları oluşturuldu. Bütün idari, kadro ve teşvik politikalarımızı bir stratejiye dayalı olarak uygulamaya koyuyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!