Özel Yasmin'e özel sergi

Güncelleme Tarihi:

Özel Yasmine özel sergi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2022 09:06

İzmir Selçuk’ta 92 öğrencili Belevi Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Ortaokulu’nun tek özel eğitim öğrencisi Yasmin Evkaya’ya arkadaşları unutamayacağı bir sürpriz hazırladı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası için eline boya alan öğrenciler Down Sendromlu Yasmin’in karikatürlerini çizip hem onu mutlu etmek hem de farkındalık yaratmak için okulda sergi açtı. Bu sene mezun olacak olan Yasmin için aynı zamanda bir çiçek dikildi o çiçeğin saksısına da Yasmin’in yüzü çizildi.

Haberin Devamı

Özel eğitim öğretmeni Işılay Karabaş, öğrencisi Yasmin’e kendisini arkadaşlarının gözünden anlatmak istedi ve 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinden bir ekip kurdu. O ekip bir hafta çalışarak Yasmin için karikatürler çizdi. Kendisi için yapılan çalışmayı gören Down Sendromlu Yasmin’in heyecanıyla mutlu olan öğretmeni yaşananları şöyle anlattı:

YASMİN OKULUN NEŞE KAYNAĞI
“Yasmin çok enerjik, neşe dolu ve özgüveni yüksek bir öğrencimiz çünkü ailede yeterince ilgi görmüş, desteklenmiş. İkinci sınıftan beri özel eğitim almış ve 2 yıldır beraberiz. Okuma yazma bilmiyordu ama şu anda pek çok şeyi okuyabiliyor. Tenefüslerde önceden onunla beraber bahçeye çıkıyorduk. Sonra farklı sınıftan öğrencilerle iletişim kurmaya başlayınca artık onunla çıkmayı bıraktık. Öylesine pozitif bir öğrenci ki bazen kendi kendine bir arkadaşı için doğum günü ilan eder ve gidip ona kek alıp mum üfletir. Hediye olarak da o arkadaşına resim çizer.

Haberin Devamı

HERKES ONU TANIR AMA DETAY BİLMEZDİ
2 yıl önce okula atandığımda tek bir özel eğitim öğrencimizin olduğunu görmüştüm. Yasmin ilkokuldan beri bizim okulumuzda. Köyde ve okulda herkes onu tanır ancak kimse onunla ilgili detay bilmezdi. Nermin Atik öğretmenle birlikte insanların onu tanıması, onun da kendini insanların gözünden görebilmesi için bu çalışmayı başlattık, görevlendirdiğim öğrencilerle bazı karikatür çizimleri hazırladık. Daha sonra onları hep birlikte boyadık. Boyamanın yanında bir grup öğrenciden Down Sendromu’nu araştırmasını ve karikatüre bilgilendirici yazılar yazmasını istedim. Biten 6 çizimle okulda bir sergi açtık.

Özel Yasmine özel sergi
GÜLEREK ‘BU BENİM’ DEDİ
Çizimleri onun yüzüne, giydiği kıyafetlere göre yaptık. O da kendisini görünce hemen tanıdı ve gülerek ‘a bu benim’ dedi. Herkesin onunla ilgili bilgi almak için karikatürlerin yanına gitmesinden çok mutlu oldu. Bu etkinlik diğer öğrenciler için de çok faydalı oldu. Karikatürü gören herkes ‘a bu Yasmin’ diyerek önüne koşuyor. Normal bir ders anlatımıyla bu farkındalığı yaratamazdık.

Haberin Devamı

SINIFLARI GEZİP DOWN SENDROMUNU ANLATTIK
Down Sendromunu bilmeyen çok kişi vardı. Okulda da bazı öğrencilerimiz fikir sahibi olmadığı için Yasmin’le yakın olmuyorlardı. Bu serginin dışında bir de Yasmin’le birlikte üzerinde ‘+1 Farkla Çok Güzelsin’ yazan bir afiş hazırladık. Yasmin ve diğer öğretmen arkadaşlarımla birlikte bütün sınıfları gezdik. Down Sendromuyla ilgili bilgiler verdik, öğrencilerin merak ettiklerini yanıtladık. O anlarda Yasmin çok heyecanlıydı, afişi kendisi taşımak istedi, üstündeki yazıyı tek tek arkadaşlarına gösterdi.

MEZUN OLUNCA DA ONU UNUTMAYACAĞIZ
Sınıfımızın hemen önünde 10 kadar saksı var. Çiçeklerin bakımından da öğretmenlerle öğrenciler sorumlu. Özel eğitim sınıfı önünde duranlardan bir tanesini Yasmin dikmişti. Diktiği çiçeğin saksısına, onu unutmamak için yüzünü çizdik. Mezun olduktan sonra hatırası bizimle olmaya devam edecek.”

Özel Yasmine özel sergi
RESME YETENEĞİ ÇOK FAZLA
Öğretmeni Işılay Karabaş Yasmin’in resim yeteneğiyle ilgili şunları söyledi:
“Resme ilgisi ve yeteneği çok fazla. Son resmini hiçbir yardım almadan tamamen Yasmin çizdi ve boyadı. Mezun olacağı ve okuldan ayrılacağı için ona güzel bir yere doğru gideceğini söyledim. O da bir yol ve yolun başına da kendisini çizdi.”

Haberin Devamı

SINIFINI KENDİSİ BOYADI
Okul arkadaşlarının çok sevdiği Down Sendromlu Yasmin Evkaya, okulun tek özel öğrencisi olduğu için bir sınıfta tek başına eğitim görüyor. Öğretmeni Işılay Karabaş, 2 yıl önce okulda göreve başlar başlamaz kolları sıvadı, öğrencisi Yasmin ile birlikte duvarları boyadı. Böylece Yasmin kendi sınıfını kendi zevkine göre tasarlamış oldu.

BAKMADAN GEÇME!