Özel okullarda MEB onaylı ‘ücretsiz ders kitabı’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Özel okullarda MEB onaylı ‘ücretsiz ders kitabı’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 15:58

Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren tüm özel okulların derslerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutması zorunlu oldu.

Haberin Devamı

Özel okul ve kurumlara ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığı ve 16 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda MEB tarafından hazırlanan ücretsiz ders kitapları okutulacak. Yeni yönetmelikte konu, “Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esastır” hükmüyle belirtildi. Böylece Türkiye’de resmi ve özel okullarda, ilgili bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programı uygulanırken ders kitaplarının da buna uygun olması hedefleniyor.

YKS SORULARI İÇİN KAYNAK
MEB tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlığın getirdiği yeni hükmün, ortak sınavlar ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler için önem taşıdığı belirtildi. Bu sınavlarda yöneltilecek bütün sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitapları kaynak olarak alınacak.

Haberin Devamı

OKULLAR DENETLENECEK
Yeni düzenleme ile  “derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulmasını sağlama” konusunda, özel okulların kurucu ya da kurucu temsilcisi ile kurum müdürüne de sorumluluklar getirildi. Bakanlık, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okulları okuttukları ders kitapları açısından denetime tabi tutacak. Bu kapsamda denetimlerde derslerde okutulan ders kitabının Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kitaplar olup olmadığına bakılacak.

KİTAPLARI KULLANMAYANLARA CEZA
MEB, yeni düzenleme kapsamında, talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz gönderecek. Ders kitabını kullanmayan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun ilgili maddesine göre ceza uygulanabilecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!