Özel okullar: Devlet okullarının kayıt süresi uzatılmalı

Güncelleme Tarihi:

Özel okullar: Devlet okullarının kayıt süresi uzatılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2013 17:39

Sınavla öğrenci alan okulların kayıtları bugün tamamlandı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise, sınavla öğrenci alan devlet okullarının kontenjanlarının boş kalmaması ve yedek listede bekleyen öğrencilere de fırsat tanınması için kayıt sürecinin uzatılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

8’inci sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan Anadolu, fen liseleri ile özel okulların 12 Ağustos’ta başlayan kayıt maratonu bugün saat 17.00’de tamamlandı. Ancak, devlet okullarında kalan boş kontenjanlar ve yedek listede bekleyen öğrencilerin ne olacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı. Eğitimciler ise kayıt sürecinin son haftasında, sürenin uzatılması ve öğrencilere fırsat verilmesi konusunda taleplerde bulundu. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği de yaptığı yazılı açıklama ile bu talebe destek verdi.
Sınavla öğrenci alan 93 özel okulun kayıt döneminin sona erdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, kontenjan açığı bulunan özel okulların 2 Eylül’den itibaren Özel Okullar Kayıt Komisyonu’nun belirlediği ilkeler doğrultusunda kayıtlarına devam edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Boş kontenjanların nedeni özel okullar değil

Ancak, resmi okullarda boş kalan kontenjanların doldurulması ve yedek listede bekleyen öğrencilere fırsat verilmesi için kayıt döneminin uzatılması gerekktiği dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan kayıt sürecinde, Özel Okullar Kayıt Komisyonu’na bağlı olarak kayıtlarını yapan özel okullarca gerçekleştirilen kayıtların e-okul sistemine işlenmesine imkan verecek sistemi, talep etmemize rağmen kurmamıştır. 12 yıllık zorunlu eğitimde ortaokulu bitiren öğrencilerin elinde diploma olmadığından, özel okullar, kayıt durumunun Bakanlık sisteminde işleme girmesini ancak e-okul sistemi izin verdiğinde gerçekleştirebilmektedir. Bu nedenle özel okullara kayıt yapan bazı veliler resmi okullarda da kayıtlarını muhafaza ederek yedekteki öğrencilere sıra gelmesini engellemektedir. Sıkça dile getirildiği gibi okullarda boş kontenjan olmasının nedeni sadece özel okullar değildir. Ücretsiz bir okulun neden boş kaldığının çok iyi düşünülmesi gerekir.
Dünyanın hiçbir yerinde devlet, özel okulların kayıtlarına bu derece müdahale etmez ve etmemelidir. Ama eğer özel okulları seçecek tüm öğrencilerin okul ücretleri devlet tarafından tamamıyla karşılanacaksa, özel okullar aynı listede tercih yapılmasına hazırdır. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği olarak hiçbir öğrencinin kaliteli eğitim fırsatından mahrum kalmasını istemeyiz. Sınavla öğrenci alan resmi okulların kayıt süreci bu okullar tamamen dolana kadar uzatılmalıdır. Özel okullara kayıt yapan öğrencilerin resmi okullardaki kayıtlarının anında silinmesi sağlanarak, bekleyen öğrencilere fırsat yaratılması da sağlanmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!