Özel okulda yedek kayıt telaşı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 09:26

Birinci kesin kayıtlarını bitiren özel okullarda bugün yedek kayıt dönemi başladı. Taban puanı yeten adaylar, neredeyse her okula ön kayıt yaptığı için ön kayıtlarda yığılma olsa da, kesin kayıtlarda durum değişti. Birçok okulun kontenjanı boş kaldı. Bugün veliler, yedek kayıtlar için okul okul koşturuyor. Okulların belirlediği saatte kaydın yapılacağı yerde olmak zorunda olan veliler zor anlar yaşıyor.

Haberin Devamı

Özel okullarda birinci ön kayıtlar 4 Temmuz’da bitti. Bu yıl puanların yükselmesi nedeniyle kafası karışan veliler, açıkta kalmamak adına ön kayıtlarda yığılmalara neden oldu. Ancak kesin kayıtlarda durum değişti. Gözde okulların birçoğunda boş kontenjanlar kaldı. 200 kontenjanı için 1.185 öğrencinin başvurduğu Robert Koleji’nde bile 97 kontenjan boştu. 5 Temmuz’da boş kalan kontenjanlara yedek listelerden kayıt yapılacak. Veliler, okulların belirlediği saatte kaydın yapılacağı yerde olmak zorunda. Listelerden isimler sırayla okunacak. Orada bulunmayanlar kayıt hakkını kaybedecek. Kimi okullar, saat 09.00’da kapılarını kapadı bile.

Özel okulda yedek kayıt telaşı

Haberin Devamı

BİRİNCİ ÖN KAYITTA NELER YAŞANDI?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan TEOG 2 sınavının kolay olması, okulları listeleri oluştururken zorladı. Uzmanlara göre, bunun nedeni sınavın eleyici olmaması. Okullar, adayları neredeyse 13 kritere göre elemelerden geçirdi. Birçok öğrencinin puanı eşit olduğu için sıralamayı belirleyen diğer değerlere bakmak zorunda kaldı. Türkçe, matematik, fen, sosyal gibi ders ders başarı puanlarına bakıldı. O da eşit olunca 8’inci sınıf, bozulmaması halinde 7 ve 6’ncı sınıf yıl sonu başarı puanları değerlendirildi. Bunlarda da eşitlik devam edince doğum tarihine bakılarak yaşı küçük öğrencilere öncelik verildi. Bu eşitliğin de devam etmesi halinde devamsızlık durumlarına göre listeler belirlendi. Ancak tüm bunların eşit olduğu öğrenciler de vardı. Onlarda açıklamaya ‘eşitlik’ yazılarak listede yer aldı. Ön kayıtlardaki yığılma sonucunda asil ve yedek listeler bu şekilde oluşturuldu.

Birinci kesin kayıt dönemi sonrası boş kalan kontenjan sayısı

Özel okulda yedek kayıt telaşı

Özel okulda yedek kayıt telaşı

Haberin Devamı

Ön kayıt başvurularında yoğunluk yaşandı

Özel okulda yedek kayıt telaşı

BİRKAÇ FARKLI OKULDA BEKLİYORLAR

Robert Koleji’nde ise 400’e yakın veli heyecanlı bekleyişteydi. Velilerin isimleri tek tek okundu. Okulda olduğunu belirtmelerinin ardından, kayıtlara geçildi. Çocukları için ailenin farklı üyelerinin birkaç farklı okulda beklediklerini belirten veliler, şunları söyledi:

Fatmagül Yaşar (Veli): Robert’e kayıt hakkı kazanmaktan mutluyuz. Birçok okula ön kayıt yaptırdık. Kızım burayı istiyordu. Bu süreç çok yorucu oldu. Binlerce birinci olması bizi çok yordu. 

Metin Tarhan (Veli): Kızımın Robert’i kazanmasından dolayı çok mutluyum. Bu okulu istiyorduk adımız okunduğunda çok sevindik. Kaydımızı yaptıracağız. TEOG maratonu bizim için sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!