ÖSYM Başkanı’ndan tercih tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM Başkanı’ndan tercih tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 12:10

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait (YKS) puan ve sıraların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Hürriyet Gazetesi’ne konuştu. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi Üniversite Tercih Rehberi’nde yer alan haberde Aygün  adaylara tercih yaparken “Kendi isteğiniz önemli, sonuçta tercih edeceğiniz bölüm geleceğinizi şekillendirecek” tavsiyesini veriyor. Haberin tamamı şöyle:

Haberin Devamı

Hayalinizdeki üniversitenin kapılarını açacak tercih döneminde yapılacak ufak bir hata bile geri dönüşü zor sonuçlar doğurabilir. Tercih sürecini en doğru şekilde atlatmak için yapılması gerekenleri ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün anlattı. Puanlar ve adayların sıralamadaki yeri belli oldu. Şimdi sıra tercihlerde. Tercihler adayların geleceği için belirleyici olacak. Tercihteki hatalar geri dönüşü zor sonuçlar doğurabilir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün adaylara tercih dönemi için önemli tavsiyeleri var.

GELECEĞİNİZE YÖN VERECEK
“2022-YKS sonuçlarını açıkladık ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladık. Adaylarımız tercihlerini 27 Temmuz-5 Ağustos 2022 tarihleri arasında ÖSYM’nin sitesinden yapabilecekler. Gençler, bu tercihlerin geleceğinize yön vereceğini unutmayın. Tercih listenizdeki her üniversiteyi ve bölümü detaylı biçimde araştırın ve tercihlerinizi bilinçli bir şekilde yapın. Öncelikle istediğiniz bölümleri tercih edin.

Haberin Devamı

Bu süreçte ailelere de büyük sorumluluk düşüyor. Aileler her bireyin farklı yetenek ve başarıları olduğunu dikkate alarak kendilerinin değil, evlatlarının isteklerinin önemli olduğunu unutmamalı.

Gençlerimizin kendi isteği önemli, sonuçta tercih edecekleri bölümler geleceklerini şekillendirecek.

Mutlu bir şekilde isteyerek gittiğiniz bölümde ve üniversitede başarılı olursunuz. İstemediğiniz bir bölümü tercih etmeniz hem sizin için hem de aileleriniz için gelecekte sorun oluşturur.

Tercih edeceğiniz şehirleri ve üniversiteleri iyi araştırın. Sunulan barınma koşullarından sosyokültürel faaliyetlere kadar tüm imkânları dikkatli bir şekilde değerlendirin. İstediğiniz bölüm ve üniversitenin akademik kadrosuna ve imkânlarına da detaylı bir biçimde bakın.

BİLİNÇLİ TERCİH YAPIN
Tercih listenizdeki her bölümü ve üniversiteyi yetenek, ilgi alanı ve gelecekten beklentileriniz doğrultusunda oluşturun. Bu süreçte eğitimcilerden, rehber öğretmenlerden destek alabilirseniz iyi olur. Listenizi öyle hazırlayın ki burada yer alacak her bir bölüme yerleşebileceğinizi varsayın. Yani gençler; okumayı düşünmediğiniz bölümlere listenizde yer vermeyin.

Haberin Devamı

YKS tercih sürecinde adaylarımız için en önemli yol gösterici ÖSYM Tercih Kılavuzu’dur. Bu kılavuzu detaylıca inceleyin ve tercih etmek istediğiniz bölümlerin özel şartlarını kontrol edin. Kılavuzdaki başarı sıralarını dikkate alarak tercih listelerinizi oluşturun. Sınav puanını baz alarak tercih yapmayın. Sıralamalarınıza yakın olan ve istediğiniz üniversiteleri tercih edin. Her programın kendine has şartları ve özellikleri var. YKS Tercih Kılavuzu’nda yer alan programların öğrenim şekli, hangi dilde eğitim verdiği ve özel şartlarının olup olmadığı bilgisi bulunuyor. Bu özellikleri dikkate alarak yapılacak tercihler daha doğru olur.

BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI
TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırılmış olsa da tıp, diş hekimliği, hukuk, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında başarı sıralaması şartının uygulanmaya devam ettiği unutulmamalıdır. Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk fakülteleri için ilk 125 bin, eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik ve öğretmenlik programları için ilk 300 bin içerisine girmek gerekiyor.

Haberin Devamı

ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN
Adaylarımız tercih sürecinde oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek için T.C. kimlik numarasını ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (ÖSYM-AİS) şifresini kimseyle paylaşmamalı. Adaylarımızın yapacakları tercihlerin hayırlı olmasını temenni ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!