Ortak yazılı sınav kılavuzu yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Ortak yazılı sınav kılavuzu yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2023 17:58

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından birinci dönem ikinci yazılı sınavlarına ait ortak sınav kılavuzu yayınlandı. Buna göre, 6’ncı sınıfların Türkçe ile matematik sınavları 26 Aralık Salı, 9’uncu sınıfların Türk dili ve edebiyatı ile matematik sınavları ise 27 Aralık Çarşamba günü yapılacak.

Haberin Devamı

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kılavuza göre 2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci dönem ikinci ortak sınavları ülke genelinde her ders için 40 dakika sürecek şekilde yapılacak. Sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Sınavların soru ve cevap anahtarları Genel Müdürlük tarafından hazırlanacak.

SINAV SAATLERİ ÖĞLEN GRUBUNDA FARKLI
Sınavda 6’ncı sınıf öğrencilerine Türkçe ile matematik derslerinden 16, 9’uncu sınıf öğrencilerine ise Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden 20 soru sorulacak. Tam gün eğitim yapan okullarda 6 ve 9’uncu sınıf öğrencilerinin Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı sınavı 09.40’ta, matematik sınavları ise 11.00’da başlayacak. İkili eğitim yapan okullarda ise sabah grubundaki öğrenciler, tam gün eğitim yapan okullardaki öğrencilerle aynı saatlerde sınava girecek. Öğlen grubundaki 6 ve 9’uncu sınıf öğrencilerinin Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı sınavı 14.00’da, matematik sınavları 15.20’de başlayacak. İkili eğitim yapan okullarda aynı sınıf düzeyinde yapılacak ortak sınavlar için aynı konu soru dağılım tablosu kullanılarak oluşturulan eş değer farklı sorulardan oluşan sınavlar yapılacak.

Haberin Devamı

YANLIŞLAR DOĞRULARI GÖTÜRMEYECEK
Sınavlarda sadece öğrencilerin sorulara verdiği doğru cevaplara puan verilecek. Yanlış cevaplar ise puanlamaya dahil edilmeyecek ve doğru cevapları etkilemeyecek. Diğer yandan sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Öğrencilerin sınavlardan aldığı puanlar ilgili dersin 1’inci dönem 2’nci yazılı puanı olarak e-Okula işlenecek. Ancak Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı dersleri için dinleme ve konuşma sınavları tamamlandıktan sonra oluşan puanlar ders öğretmenleri tarafından e-Okula aktarılacak.

SONUÇLAR 10 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK
Kılavuzda, sınavın yapıldığı sırada ilgili sınıfta dersi olan görevli öğretmen tarafından sınavın yapılacağı belirtildi. Sınavı yapılan dersin alan öğretmeni ise sınav sırasında gözetmen olarak görev yapamayacak. Ayrıca sınav süresince öğrencilerin zorunlu haller dışında sınıftan çıkmasına izin verilmeyecek. Sınav sonuçları ise sınavın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde açıklanacak.

Haberin Devamı

KARŞILAŞTIRMALI VERİ OLMAYACAK
Ortak yazılı sınavlara geçerli mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için ayrı bir sınav yapılacak. Yapılan mazeret sınavı da ortak sınav tarihinden itibaren 10 gün içinde yapılacak ve sonuçları da sınavı takip eden 5 gün içinde açıklanacak. Ortak yazılı sınavların sonucuna göre toplu öğrenci listeleri oluşturulmayacak ve okullar ile sınıflar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmayacak.

BAKMADAN GEÇME!