Okullaşma oranı ilk kez yüzde 90’ın üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Okullaşma oranı ilk kez yüzde 90’ın üzerinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 13:21

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğitimde kitleselleşme evresinin yaşandığı, okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığı tek dönem” dedi. Bakan Özer, İstanbul Beşiktaş Anadolu Lisesi’ndeki Murat Bardakçı Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Gazeteci, yazar ve televizyon programcısı Murat Bardakçı’nın yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın da katıldığı tören Beşiktaş İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan mini konserle başladı. Açılış konuşmasında Türkiye’de son 20 yılda üç boyutlu başarı hikayesi yaşandığına dikkat çeken Bakan Özer şunları söyledi:

ÜLKELERİN ÇOK NADİR BAŞARDIĞI BİR ŞEY
“Türkiye’de son 20 yılda üç boyutlu bir başarı hikayesi yaşanıyor. Birincisi eğitimde kitleselleşme evresinin yaşandığı tek dönem. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranının yüzde 90’nın üzerine çıktığı tek dönem. İkincisi eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların kaldırıldığı dönem. Başörtüsü yasaklarından katsayı uygulamalarına kadar. Vatandaşımızın toplumsal taleplerini dikkate alan, yeni düzenlemeler yapıldı. Üçüncüsü bu kadar büyük öğrenci sayısını artıran yani referans vermemiz gerekirse şu an 19 milyon öğrencisi, 1.2 milyon öğretmeni olan devasa eğitim sistemimiz var. İşte bu noktaya gelmemizde tüm çocukların eğitime katılımını sağlama ve kaliteden ödün vermeme ülkelerin çok nadir başardığı bir şey.

Haberin Devamı

AMACIMIZ EŞİT EĞİTİM HAKKI SAĞLAMAK
Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye yeni başarı hikayeleri yazıyor. Ve bu ülkenin insanlarının yazmış olduğu bir başarı hikayesi. Bir dil değişimi oluşuyor. Yeni bir dil inşa ediliyor. Bu topraklara ait, bu kültüre ait, bu medeniyete ait yeni bir dil inşası yapılıyor. Biz ülkemizin güzel insanlarına güzel hizmetler vermenin ve hiç yorulmadan çalışmanın mutluluğunu tadacağız. Gelinen noktada Bakanlık olarak eğitime erişim, demokratikleşmeyle ilgili önemli kazanımlar elde ettik. Sonraki amacımız tüm okullarımızda kaliteyi sürekli iyileştirmek ve eşit eğitim hakkı sağlamak.

KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMADI

2022-2023 eğitim öğretim yılına girerken tüm okullara ihtiyacına göre bütçe göndermeye başladık. Okul bağış konusunu da tarihe karıştıralım istedik. Tüm okul yöneticilerimiz, tüm illerde başarılı bir şekilde süreçleri yönetiyorlar. Çünkü biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu kadar devasa bütçeyle okullarımızın ihtiyacını karşılayamamamız mümkün değil. Her kim onu diyorsa işte biraz önceki bahsettiğim şey gibi işte oryantalist bakış gibi efsane üretiyordu. Bir de bu bağlamda imkan farklılıklarını azaltmak ve gençlerimizin sadece akademik olarak güçlü olmaları için değil aynı zamanda kültür sanatla diyaloglarını artırmak için de ‘Kütüphanesiz okul kalmasın’ dedik. Eğitim sistemimizde 57 bin 108 okulumuz var. Ve iki ay gibi kısa sürede 16 bin 361 bir kütüphane kurduk. 2021’in sonu itibariyle bu ülkede eğitim sisteminde kütüphanesi olmayan okul kalmadı.”

Haberin Devamı

KAYNAK HER ZAMAN KİTAPLARDIR

Annesinin Beşiktaş Anadolu Lisesi’nde okuduğunu ve bu sebeple ayrıca mutlu olduğunu dile getiren Murat Bardakçı da, adının verildiği kütüphanenin açılışında şöyle konuştu:

“Rahmetli annemin okuduğu okul burası. Hakikaten insanın annesinin başladığı okulun kütüphanesine isminin verilmesi çok güzel bir duygu. Beşiktaş’taki böyle çok önemli bir okulda kütüphanede ismimin olması beni bahtiyar ediyor. Dijital çağın güzel yanları da var kötü yanları da. Kötü yanı bence insanı tembelliğe alıştırması. Özellikle internette Türkçe kaynaklarda yanlış bilgiler yer alabiliyor. Kaynak her zaman kitaplardır, kütüphanelerdir. Kütüphaneye ismimin verilmesinden dolayı da çok teşekkür ediyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME!