Öğrenci staj ücreti 5 bin liraya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci staj ücreti 5 bin liraya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 15:51

Özel sağlık meslek liseleri öğrencilerinin 2013-2014 eğitim öğretim yılında 1.000 TL olan zorunlu staj ücretlerinin bu yıl 5 bin TL’ye çıkarılması tepki çekti. Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER), Sağlık Bakanlığı’na duruma acilen müdahale etmesi için çağrıda bulunarak, Türkiye genelinde binlerce öğrencinin  staja başlayamadığını iddia etti. Dava açacaklarını duyuran dernek, öğrenci başına 5 bin lira olan staj ücretini ödenmesi için hastanelerden tebligat aldıklarını, ücreti ödeyemeyen öğrencilerin hastaneler tarafından kabul edilmediğini belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerindeki özel sağlık meslek lisesi öğrencileri için zorunlu staj ücretlerinin Kamu Hastaneler  Birliği Genel Sekterliği tarafından 5 bin liraya çıkarıldığını açıklayan Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) uygulamaya tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmak için toplantı düzenleyen dernek, 380 özel sağlık meslek lisesinde 40 bin öğrencinin eğitim aldığını, bunlardan 10 bininin 11 ve 12’nci sınıfta olduğunu ve yüksek zorunlu staj ücreti nedeniyle mağdur olduğunu açıkladı. Dernek Başkanı Ulaş Velioğlu, velilerin ve öğrencilerin mağdur olduğunu savunarak şunları söyledi:
“Önce öğrenci başına bin lira belirlendi. Takip eden yıllarda bunun 4 bin lira olacağıyla ilgili, protokollerin revize edileceği yönünde okullara tebligatlar gönderildi. Bu beraberinde bir kaosu doğurdu. Öğrenci velileriyle okullar karşı karşıya geldi. Okullarımıza zorunlu staj ücreti olan 4 bin liranın bu yıl 5 bin liraya çıkarıldığını, aksi durumda çocukların staja alınmayacağı yönünde yazılar geldi. Sorunlarımızı  Sağlık Bakanlığı ile  paylaştık. Henüz ortada çözüm yok. Binlerce öğrenci staj yapmama ile karşı karşıya. Öğrencilerin diploma alabilmesi için 11 ve 12’nci sınıfta staj yapmaları gerekiyor. Kamu hastaneleriyle 5 bin liralık protokoller imzalanmadığı için geçmiş protokollerin iptal edilip yenisinin imzalanması isteniyor. Biz de bunu yapmadığımız için binlerce öğrenci staja başlayamadı. Bu uygulamaya yönelik hukuki girişimlerde bulunuyoruz. Hastanelere karşı dava açacağız. Geçen yıl da İdare Mahkemesi’ne dava açmıştık. O da henüz sonuçlanmadı. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde şikayetler alıyoruz. Bu uygulama çocukların motivasyonlarını da olumsuz etkiliyor. Okullarımıza ilgi azaldı, veliler öğrencilerini çekmeye başladı.”

Haberin Devamı

Toplantıya okul müdürleri, kurucuları da katılırken Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Kurucusu Maksut Konyar, “Hastanelerden okullara zorunlu staj ücretlerinin ödenmesi için mesajlar gönderiliyor. Bu uygulama binlerce veliyi, öğrenciyi mağdur ediyor. Karardan geri dönülmeli” diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

“STAJ ÜCRETLERİ BELİMİZİ BÜKÜYOR”

İstanbul  Özel Balkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde staj yapan bir öğrencinin velisi Ayşe Yılmaz ise uygulama yönelik, “Biz çocuklarımız meslek sahibi olsunlar, diye bu liselere gönderdik, çocuğun okul masraflarının yanı sıra son 2 senedir karşımıza çıkan staj ücretleri belimizi büküyor. Staj ücretleri önce bizden alınıyor, sonra tekrar bize çocuklarımıza staj ücreti şeklinde geri ödeniyor. Biz diyoruz ki siz bizden bunu almayın da çocuklarımıza staj ücreti vermeyin de. Çünkü biz önden alınan bu bedelleri ödemekte zorlanıyoruz ve çocuğumuzu okuldan almayı düşünüyoruz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!