ODTÜ’lü astrofotoğrafçı, 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' görüntüledi

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’lü astrofotoğrafçı, Şeytan Kuyruklu Yıldızı görüntüledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2024 10:50

ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret eden, ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ görüntüledi. Dereli, “Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunu çekmek için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki iki denememizde mükemmel görüntüler elde ettik” dedi.

Haberin Devamı

Batuhan Dereli, Balıkesir’in Gönen ilçesinde kurduğu teleskobuyla 18 Mart’ta, 71 yılda bir yörüngesini tamamlayan ve dünyanın en yüksek zirvesi olan 8 bin 849 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğraflamayı başardı. Boynuzsu görünümü nedeniyle ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ olarak adlandırılan ve ‘Halley’ tipi bir kuyruklu yıldız olan ‘12P/Pons-Brooks’, ortalama bir insan ömründe 1 ya da 2 kez gözle görülebiliyor. ‘12P/Pons-Brooks’un bir sonraki ziyaretinin ise 2095 yılında olması bekleniyor. Toz ve buzdan oluşan, güneşin ısıtması nedeniyle, arkasında parlak yeşil ışıktan bir kuyruk yer alan dev kuyruklu yıldız, 1812'de Jean-Louis Pons, 1883'te ise William Robert Brook tarafından keşfedilmesi nedeniyle, ‘12P/Pons-Brooks’ adını bu ikiliden aldı.

Haberin Devamı

ODTÜ’lü astrofotoğrafçı, Şeytan Kuyruklu Yıldızı görüntüledi
‘İLK, AY’IN FOTOĞRAFINI ÇEKTİM’
Çocukluk yıllarından beri astronomiye ilgi duyduğunu belirten Dereli, astrofotoğrafçı olmasını sağlayan süreci şöyle anlattı: “2009 yılı ‘Dünya Astronomi Yılı’ olarak tabir edilmişti, o yıllarda Amerika’da yaşayan teyzem ve eniştemin bana hediye ettiği küçük standart bir teleskobum vardı. Ben bunu Ay, Jüpiter, Satürn gibi farklı gezegenlere çevirdiğim zaman, çıplak gözle gördüklerimin binlerce kat farklı halini gördüm. Bu gördüklerimi fotoğraflamam gerekiyordu, çünkü dergilerde fotoğraflarını gördüğüm insanlar, bunu fotoğraflayabilmişti. Küçük bir dijital kamerayla ilk Ay fotoğrafını çektim. Ardından Jüpiter’in videosunu çektim ve heyecan orada başladı. Lisede bir astroloji topluluğu kurdum, üniversitede fizik bölümünü de astrolojiye merakımdan seçtim.”

ODTÜ’lü astrofotoğrafçı, Şeytan Kuyruklu Yıldızı görüntüledi

TÜRKİYE’DE BİRÇOK KİŞİ BUNU ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR
Yörüngesini 71 yılda tamamlayan ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’nı görüntülediği anları da heyecanla anlatan Batuhan Dereli, kendisi gibi birçok amatör astrofotoğrafçının, dev kuyruklu yıldızı görüntülemek için, nisan ayından itibaren yönünü batı ufkuna çevirdiğini söyleyerek, şöyle devam etti: “Şu an bütün amatör astrofotoğrafçılar teleskobunu ve kamerasını batı ufkuna çevirdi. Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunun için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki 2 denememizde mükemmel görüntüler elde ettik. Galaksinin bir ucundan yakınınıza gelmiş, ışıldayan ve belki yaşamın kaynağının bir parçasını taşıyan bu kuyruklu yıldızı yakalayabildim. Bu çocuklarıma gururla anlatacağım bir çalışma. Çok heyecanlı bir işlem, çünkü zamanla yarışıyorsunuz. Şu an güneş batmak üzere ve bulutlar parça parça görünüyor. Bu parça parça bulutların arasında, gökyüzünün tertemiz olması gerekiyor. Çevre kirliliğinin olmaması gerekiyor, ışık kirliliğinden kaçmanız gerekiyor. Her şeyi matematiksel olarak hesapladığınızda, yalnızca 1 saatiniz var. Hatta o 1 saatin son yarım saati de ufkun aydınlanmasına denk geldiği için, 30 dakikalık bir zamanınız oluyor.”

Haberin Devamı

ODTÜ’lü astrofotoğrafçı, Şeytan Kuyruklu Yıldızı görüntüledi

 

BAKMADAN GEÇME!