Meslek liselerinden ülke ekonomisine 2 milyar lira katkı

Güncelleme Tarihi:

Meslek liselerinden ülke ekonomisine 2 milyar lira katkı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2022 10:17

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın 2021 yılının ilk on bir aylık geliri 707 milyon 709 bin liraydı. Yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022 yılının ilk on bir aylık gelir toplamları, 1 milyar 955 milyon liraya yani yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı” dedi. Bakan Özer, döner sermaye kapsamında elde edilen bu gelirden öğrencilerin de 94 milyon 332 lira pay aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Özer, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren bir mesleki eğitim sistemi ile Türkiye’yi eğitimde çok daha ileri noktalara taşımayı amaçladıklarını belirterek şunları söyledi:

HEDEFLEDİĞİMİZ ÜRETİM KAPASİTESİNİ AŞTIK
“Geçmişte katsayı uygulamaları gibi müdahaleler, meslek liselerinin itibar kaybına uğramasına yol açmıştı. Yaptığımız iyileştirmelerin çok boyutlu olması, kısa sürede sonuç almamıza katkı sağladığını görmek bizi son derece mutlu ediyor. Düşünün, bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, şimdi elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yapıya dönüştü. Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın 2021 yılının ilk on bir aylık geliri 707 milyon 709 bin lira iken bu miktarda yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022 yılının ilk on bir aylık gelir toplamları, 1 milyar 955 milyon liraya, yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı. Bakanlık olarak bizim 2022 yılındaki hedefimiz 1 buçuk milyar liralık üretim kapasitesine ulaşmaktı, zaten hedeflediğimiz bu üretim kapasitesini geçen ay aşmıştık.

Haberin Devamı

HEM ÖĞRENCİLER HEM ÖĞRETMENLER PAY ALDI
Bu üretim hem öğrencilerin öğrenme süreçlerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 2022 yılının ilk on bir ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrencilerimiz 94 milyon 332 bin TL; öğretmenlerimiz de 206 milyon 608 bin TL olmak üzere toplam 301 milyon lira pay aldı. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermaye işletmesi kapsamında 2021 ve 2022 yılındaki on bir aylık dönemde üretimden elde ettikleri geliri en fazla artıran ilimiz İstanbul, gelirini bugün itibarıyla 228 milyon 638 bine; Ankara, gelirini 199 milyona yükseltti. Gelirini 163 milyon liraya çıkaran Gaziantep üçüncü, Bursa 129 milyon lirayla dördüncü, Konya ise gelirini 83 milyon liraya yükselterek beşinci sırada yer aldı.

EN FAZLA GELİR KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANINDAN
Bu dönemde döner sermaye işletmesi kapsamında en fazla gelir elde eden ilk üç okul ise sırasıyla Ankara Beypazarı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa Osmangazi- Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Şehitkâmil- Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Bunun yanı sıra döner sermaye işletmesi kapsamında en fazla gelir elde eden ilk beş alan ise sırasıyla kimya teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri, moda tasarım teknolojileri alanı oldu.”

BAKMADAN GEÇME!