Megafon nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır? Megafon ne zaman içat edildi?

Güncelleme Tarihi:

Megafon nedir Ne işe yarar ve nasıl çalışır Megafon ne zaman içat edildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 22:39

Megafon, özellikle 20. yüzyılın başlarında, çeşitli sahne prodüksiyonları için uzun yıllar temel bir unsur olarak kullanılmıştır. Oldukça kapsamlı bir tarihe sahiptir. Zamanla, temel megafonun işlevini geliştirilmiştir. Peki, Megafon nedir, nasıl ve ne için kullanılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Geleneksel bir megafon, sesi yükseltmeye yardımcı olmak için herhangi bir elektronik aletle engellenmemiş basit bir tasarımdır.

 Megafon Nedir?

 Koni şeklindeki bu cihazlar, bullhorn veya megafon olarak bilinir. Konuşmacının sesini yükselterek kalabalıklar veya geniş insan gruplarıyla konuşmaya yardımcı olurlar. Birini çağırdığınızda avuç içlerinize benzer şekilde çalışır.

 Bir mikrofonun şekli, projeksiyon aralığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Daha dar kornalar, sesi geniş kornalardan daha keskin bir şekilde konsantre etmelidir. Bu, düşük gücü telafi etmek içindir. El tipi megafonlar genellikle eski akustik megafonlara benzer, bir ucunda korna hoparlörü ve diğer ucunda mikrofon bulunur. Bir tarafında tabanca kabzası ve açmak için bir tetik anahtarı vardır. Megafonu kullanırken, konuşurken tetiğe basarken ağzına yakın tutulur.

Haberin Devamı

 Megafon Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

 Megafonun sırrı konik şeklindedir. Şekil, birkaç nedenden dolayı sesi güçlendirmesine yardımcı olur. Öncelikle ses bu şekil sayesinde hedefe yönlendirilir. Konuştuğumuzda, ses ağzımızdan aynı anda her yöne yayılır. Çıktımızın sadece bir kısmı amaçlanan hedefimiz doğrultusunda hareket eder. Bir megafonun işlevi, bir huninin işlevine benzer. Yaptığımız sesi kanalize eder ve ardından hedefe odaklar. Bu, diğer yönlere daha az sesin nasıl dağıldığıdır. Seslerimizi hedefe yönlendirmenin yanı sıra, bir megafon genel ses çıkışını artırmaya da yardımcı olur.

 Ses dalgaları benzersiz bir şekilde çalışır. Bu, böyle bir etkiyle sonuçlanır. Dar bölgelerden geniş açık alanlara ses dalgalarında ani bir hareket olduğunda, bazı ses dalgaları kaynağa doğru yansır. Bu ses dalgaları hemen ağzımızın dar alanından hareket ederek açık alanların genişlikleriyle karşılaşır. Bazı dalgaların ağzı yansıtmasına neden olur. Konuşma seslerimizi etkili bir şekilde azaltır.

 Ancak megafonda konuşurken ses dalgaları ağzınızdan çıkar ama geniş açık alanlarla hemen karşılaşmaz. Bunun yerine, dalgalar megafonun konik şeklinin uzunluğu boyunca hareket eder ve dalgalar uçtan dışarı çıkana kadar yavaşça genişler. Bu şekilde, ses dalgaları megafon üzerinde hareket ettiğinde, daha az dalgalar geri döner ve dolayısıyla ses hacmini arttırır.

Haberin Devamı

 Elektrikli Megafon Nedir?

 Elektrikli megafonlar, insan sesini veya normal bir akustik megafon gibi herhangi bir sesi yükselten, elde taşınan genel seslendirme sistemleri veya elektronik cihazlardır. Ancak ilki elektrik gücü kullanır. Ses dalgalarını elektriksel ses sinyallerine dönüştürmek için bir mikrofondan oluşurlar. Ayrıca ses sinyalinin gücünü artırmak için bir amplifikatör ile birlikte gelirler.

 Amplifikatöre güç sağlamak için bir pil kullanılır. Elektronik bir megafondaki hoparlör, ses sinyalini tekrar ses dalgalarına dönüştürür. Bir elektrikli megafon, akustik bir megafondan biraz daha hacimli olsa da, sesi daha yüksek bir düzeye, 90 dB'den fazla yükseltebilir.

Haberin Devamı

 Çoğu uygulamada, akustik megafonların yerini elektronik olanlar almıştır. Bunlar genellikle, sokak gösterilerinde, siyasi mitinglerde, film setlerinde, açık hava spor etkinliklerinde ve benzerlerinde, genel seslendirme sistemlerinin bulunmadığı durumlarda kitlelere hitap etmek için kullanılır. Elektronik genel seslendirme sistemleri 1920'lerin başından beri kullanılmaktadır.

 Megafon Ne Zaman İcat Edildi?

 Hem Samuel Morland hem de Alman Cizvit bilgini Athanasius Kircher, 1655 civarında 17. yüzyılda ham megafonları icat etti. Thomas Edison, yaklaşık 200 yıl sonra 1878'de, zor işiten insanların daha iyi duymasına yardımcı olmak için boynuz şeklindeki "konuşan trompet"i kullandığında "megafon" adını buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!