Matematiğin somut haliyle buluştular

Güncelleme Tarihi:

Matematiğin somut haliyle buluştular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2022 17:19

7’den 70’e matematik sevdalılarını bir araya getiren ‘Tutam Tutam Matematik Festivali’ Galatasaray Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Haberin Devamı

2 gün boyunca süren festivalde; matematiğin çeşitli konuları üzerine uzman konuşmacıların söyleşileri, matematiği sanatla birleştiren resim sergileri, matematiği deneyimleyerek öğreten atölye çalışmaları ve bir dizi etkinlik yer aldı. Katılımcılar; matematiği birçok etkinlik ve obje ile deneyimledi, matematikle ilgili soruların cevaplarına kâğıt kalem ile değil üç boyutlu şekillerle ulaştı. Resim sergileri ile matematiği sanatla keşfetme imkânı buldular.  ‘Matematiğin Peşinde’ ekibinin organize ettiği ve Türkiye Matematik Kulübü’nün destekleriyle tamamlanan festivalin, gelecek dönemlerde bu kapsamda yeniden düzenlenmesi planlanıyor.

MATEMATİKLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE NELER YAPILABİLİR?
İlki 2019 yılında yapılan festivalin ikincisi bu yıl yaklaşık 120 gönüllünün desteği ile tamamlandı. Festival organizatörleri; Saint Joseph Lisesi Matematik Öğretmeni ve Bilişim Koordinatörü Utku Aytaç ve Gebze Teknik Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Araştırmacı Dr. Can Ozan Oğuz, festival hakkında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Çok keyifli bir festival oldu. Özellikle bu yıl çok fazla etkinliği içinde barındıran, atölyelerin yapıldığı, tanıtım stantlarının olduğu, matematikle ilgili farklı kurum ve kuruluşların yer aldığı bir festivaldi. Türkiye’de herkese açık olarak ve bu kadar çok etkinliğin yer aldığı bir matematik festivali yok. 2 gün süren festivale binlerce kişi katıldı. Festivalde matematiğin somutlaştırılması birinci önceliğimiz oldu. Bir yandan da matematik camiasını bir araya getirmek istedik. Dolayısıyla matematikle ilgili insanların Türkiye’de neler yapılabileceğine dair fikir edinebilecekleri bir festival olmasını istedik.”

‘MATEMATİĞE OLAN İLGİM ARTTI’
Festivalin her iki gününe de katılan ilkokul 2’nci sınıf öğrencisi Zeynep Ayşe Işlak, “Festivalde en çok origami yapmak hoşuma gitti. Burası çok güzel olduğu için bir gün yetmedi ikinci gün de gelmek istedim. Bu festivalle birlikte matematiğe olan ilgim arttı” dedi.

Festivalde yer alan ‘Resim Çizerek Matematik’ atölyesinde ise Matematik Öğretmeni Merve Atasay Sunay çocuklara görsel düşünmeye dayalı bir öğretim sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Sunay, “Gördüğümüz şeylerle daha iyi öğreniyoruz. Resimler sayesinde de matematik problemlerini çözdük. Çocuklar, problemlerde verilenleri resimle gösterdiler. Sorulan şeyi hiçbir işlem yapmadan çözmüş oldular. Daha sonra da bu yaptığımız resmin işlem karşılığı nedir, bunu konuştuk. Böylece işlemin anlamını daha iyi ortaya çıkarmış olduk” dedi. Atölyeye katılan ortaokul 6’ncı sınıf öğrencisi Mert Açıkel, festival sayesinde zihnini daha esnek kullanabilmeyi öğrendiğini söyledi.

Haberin Devamı

MATEMATİK HAYATIN İÇİNDE
Etkinlikte gönüllü olarak yer alan Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Tosun, festivalin katılımcılara olan katkılarını şöyle anlattı:
“Üniversite kapılarının tüm halka açıldığı bir etkinlik oldu. Dr. Can Ozan Oğuz’un ve Utku Aytaç’ın cesaretiyle gerçekleşen bir etkinlikti. Bu festival, matematik sevgisi ve bir araya gelme hasretiyle oluştu. Festivalden sonra insanlar matematikten korkmamak gerektiğini de anlamış oldu. Katılımcılardan, ‘Ben nasıl bütün hayatımı matematikten korkarak geçirmişim’ diyenler bile oldu. Festival; matematik ne işimize yarayacak değil, işimize yarayan şeylerin matematiği ne sorusuna cevap oldu da diyebiliriz. Yani aslında, matematik soyut değil, matematik hayatın içinde.”

BAKMADAN GEÇME!