Mantar için uzman yetiştirmeye aday

Güncelleme Tarihi:

Mantar için uzman yetiştirmeye aday
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 11:38

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı, sektörün ihtiyaç duyduğu tekniker ve uzman danışman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu (MYO) Mantarcılık Programı, sektörün uzman tekniker ihtiyacını karşılamaya aday. Bergama MYO Müdürü Prof. Dr. Metin Artukoğlu ve Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, sektörün Ege Üniversitesi’nden sürekli olarak mezun talep ettiğini, programın yeniden öğrenci alımına başlaması halinde tüm ihtiyacın en yüksek kalitede eğitim ve üretim becerisine sahip mezunlarla karşılanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Artukoğlu, öğrenci alınmaya başlanmasıyla birlikte Ege Üniversitesi mantar üretim tesisinin de faaliyete geçeceğini hatırlattı. Mantarcılık eğitiminde ancak teorik uygulamanın pratikle desteklenmesi halinde fark yaratılabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Eren, Türkiye’de mantar üretim tesisi bulunan tek programın Ege Üniversitesi Mantarcılık Programı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE MANTARI DİYE SATILIYOR

Bergama MYO içinde yer alan mantar üretim tesisinin altyapı, donanım ve iklimlendirme şartlarının ancak Avrupa’da bir enstitüde bulunabileceğini açıklayan Eren, “Üretim yapılan dönemde öğrenciler, yetiştirdikleri mantarın satışını da kendileri yapıyordu. Gerek yerel yönetimle irtibata geçen gerekse de pazarlarda ürettiği mantarı satan öğrencilerimiz Bergamalılara şu anlayışı yerleştirdi: Sağlıklı ve lezzetli mantar, Ege Üniversitesi’nde yetiştirilir. Bir süredir öğrenci alamamamıza rağmen pazarda yerel üreticiler mantarlarını hala ‘üniversite mantarı’ diye satıyor” dedi. Mantar üretim tesisinde halen büyük çaplı, ticari bir işletmenin altyapı, donanım ve iklimlendirme sisteminin minyatürize edilmiş halinin kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Eren, Ege Üniversitesi dahilinde uygun şartların oluşturulması halinde günde 1 tonluk üretimle, pazar sıkıntısı yaşamadan döner sermayeye katkıda bulunacak potansiyele sahip olduklarını söyledi.

AKADEMİK PERSONEL YETİŞTİRİLMESİ HIZLANDIRILMALI

Kültür mantarı üretimi ve sektöre ait Ar-ge çalışmaları konusunda öncü olması gereken kurumların Ziraat Fakülteleri olduğuna dikkat çeken Eren, “Ne yazık ki, mevcut Ziraat Fakültelerimizin büyük çoğunluğunda mantarcılık üzerine çalışma yürüten akademisyen sayımız yeterli değil. Bu denli hızlı gelişen bir sektör düşünüldüğünde üniversitelerimizin de talep edilen akademik personelin yetiştirilmesi konusunda çalışmalarına hız vermesi gerekiyor” diye konuştu. Eren ayrıca, bu sayede hem lisans, hem yüksek lisans hem de doktora seviyesinde çalışmalar yapmak üzere program mezunlarının da yönlendirilebileceğini ekledi. Mantarcılık Programı mezunlarının tamamının özel sektörde istihdam edildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Eren, sektörün, teknikerin yanı sıra akademik donanıma sahip danışmanlık ihtiyacının da karşılanamadığına dikkat çekti. Resmi olarak hem eğitim veren hem de sektör danışmanlığını sürdüren tek üniversitenin Ege Üniversitesi olduğunu vurgulayan Eren, “Sektör büyüdükçe ihtiyaçlara yetişmemiz söz konusu olamayacak. Mantarcılık konusunda eğitim alarak uzmanlaşmış hem ön lisans hem de yüksek lisans ve doktora mezun sayımızı artırmamız aynı zamanda, sektörü saati 100 Euro verilen yabancı danışman yükünden kurtaracak” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!