Madalya avcısı Hamit öğretmen

Güncelleme Tarihi:

Madalya avcısı Hamit öğretmen
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 14:42

Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanı öğretmeni Hamit Yılmaz ve öğrencileri, TEKNOFEST ve TÜBİTAK gibi önde gelen yarışmalarda son 3 yıl içinde 4 madalya kazandılar. Öğretmenliğe başlamadan önce 7 yıl boyunca uçak teknisyeni olarak Birinci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda, F-16 ve F-4 gibi askeri uçakların büyük bakımlarını gerçekleştiren öğretmen Yılmaz’ın, işinden ayrılıp çocukluk hayali olan öğretmenliğe başlaması; havacılık sektöründe başarılı öğrencilerin yetişmesi için de bir dönüm noktası oldu. O ve öğrencileri 2021’de TEKNOFEST İnsansız Hava Aracı (İHA) kategorisinde Türkiye birinciliğini, 2021, 2022 ve 2023’te TÜBİTAK’ta Türkiye ikinciliğini kazanarak katıldıkları her yarışmada zirveye oynama başarısı gösterdi. Bu başarılar okul öğrencilerinin, bir Alman ultra hafif uçak firmasına üretim desteği sağlamasının da kapısını araladı.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun olduğu2007 yılında Eskişehir Hava İkmal Fabrikası’nda uçak teknisyeni olarak çalışmaya başlayan Hamit Yılmaz çocukluğundan beri hayalindeki meslek olan öğretmenlik için 2014 yılında işinden istifa etti. Girdiği ilk KPSS sınavında Türkiye 400’üncüsü olup havacılık alanında eğitim veren Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde göreve başladı. Havacılık sektörü için çok sayıda nitelikli eleman yetiştiren meslek lisesinin TEKNOFEST ve TÜBİTAK gibi yarışmalarda öne çıkması gerektiğini düşünen Hamit öğretmen son bir kaç yıldır öğrencilerini yarışmalara hazırlamaya başladı. 2021 TEKNOFEST’te ürettikleri İHA, 2021 ve 2022 TÜBİTAK yarışmasında ‘Antarktika’da meteor toplama projesi’, 2023’te yine TÜBİTAK’ta, bu kez tarihi Sivrihisar Tayyaresi projesiyle başarıya ulaştılar. Madalya avcısı 39 yaşındaki Hamit öğretmen, yaşam öyküsünü, öğrencileriyle elde ettikleri başarıları ve yeni çalışmalarını şöyle anlattı:

Madalya avcısı Hamit öğretmen
DİĞER OKULLARA BU İŞİ BİZ ÖĞRETMELİYDİK
Biz 30 yılı aşkın bir geçmişi ve sektöre yetiştirdiği çok fazla öğrencisi olan bir okuluz. Sivil ve askeri uçak bakım alanında çok iyiyiz. Ancak önceki senelerde bilimsel yarışmalarda fazla ağırlığımız yoktu Bu tarz yarışmalarda fen liseleri, farklı özel okullar hep öndeydi ama havacılık okulu olarak özellikle kendi alanımızda bizim lider olmamız, onlara bizim öğretmemiz gerekiyordu. Ben de bu hırsla bu işe başladım.

Haberin Devamı

ANTARKTİKA’DA METEOR TOPLAYAN İHA
TEKNOFEST 2021‘de görevimiz, tasarladığımız İHA ile bir yükü uygun noktalara uygun sürede bırakmaktı. Otonom uçabilen tek okulduk ve Türkiye birincisi olduk. Aynı yıl TÜBİTAK Kutup Araştırmaları yarışmasına, yine yaptığımız bir İHA ile katıldık. Havacılık kabiliyetimizi, Antarktika’da meteor toplayan bilim insanlarının işini kolaylaştırmak için kullandık. 2022’de bu projeyi yapay zeka ile daha da geliştirdik ve bu defa ikinci olduk.

Madalya avcısı Hamit öğretmen
SİVRİHİSAR TAYYARESİ İKİNCİLİK GETİRDİ
Geçen yıl ise Türkiye’nin en eski ve prestijli yarışmalarından olan TÜBİTAK 2204-A’da bir mesleki ve teknik lise olarak ‘tarih’ alanında yarıştık. Sivrihisar kurtuluş savaşı yıllarında Yunan işgaline maruz kalan bir ilçe. O dönem Sivrihisarlılar para toplayıp bir uçak satın almış. Uçak Rusya üzerinden Konya’ya getirilip silahlandırıldıktan sonra Eskişehir’e getirilmiş. ‘Sivrihisar Tayyaresi’ ilk olarak Sakarya Savaşı’nda uçmaya başlamış. Büyük Taarruz’da da uçmuş ve savaşın kazanılmasına katkı sağlamış. Bu uçakla ilgili çalışmamızda, parayı toplayan insanların, pilotun torunlarını bulduk ve uçağın maketini yapıp uçurduk. Tarih profesörlerinin çok etkilendiği bu proje de bize Türkiye ikinciliği gururunu yaşattı.

Haberin Devamı

İLK TÜRK YOLCU UÇAĞINI YENİDEN UÇURACAKLAR
Bu sene yine havacılık tarihi üzerine bir proje ile TÜBİTAK’a hazırlanıyoruz. 1925 yılında Atatürk’ün yurt dışına eğitime gönderdiği gençlerden olan ve Türkiye’nin ilk uçak mühendisi olarak ülkeye dönen, ilk yolcu uçağımızın tasarımcısı, Selahattin Reşit Alan ve onun son projesi üzerine çalışıyoruz. Alan, cumhuriyetin 10’uncu yılında tasarladığı ve iş insanı Nuri Demirağ ile birlikte üretimini gerçekleştirdikleri Nu.D-36 adındaki uçakla 1938 yılında bir tören için geldiği Eskişehir’e inişi sırasında pistteki hendeklere takılarak şehit olmuş. Alan’ın bu elim kazadan önce tasarladığı Nu.D-38 adlı Türkiye’nin ilk yolcu uçağı da daha sonra Nuri Demirağ tarafından üretilmiş. Ancak bu üretim bir adetle sınırlı kalmış. Bu sene yarışmaya Türkiye’de sivil havacılık meşalesini yakan Selahattin Reşit Alan’ın uçağı Nu.D-38’in maketiyle hazırlanıyoruz. Bu uçağı Alan’ın şehit düştüğü pistte uçuracağız.

Madalya avcısı Hamit öğretmen

Haberin Devamı

ALMAN UÇAKLARINI ÜRETMEK İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ
TEKNOFEST Adana’da iklim değişikliği için bir proje düşünüyoruz. Şu an olgunlaştırma aşamasındayız. Mart sonuna kadar vaktimiz var. Tüm bunların dışında Almanya merkezli bir şirketin ultra hafif uçaklarını burada üretmek üzere bazı görüşmeler yapıyoruz. Hayata geçirebilirsek en güzel projemiz bu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!