Liselilerden felçli hastanın yönetebileceği tekerlekli sandalye

Güncelleme Tarihi:

Liselilerden felçli hastanın yönetebileceği tekerlekli sandalye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 13:50

Konya’da meslek lisesi elektrik ve elektronik bölümü 11’inci sınıf öğrencileri Musa İçel ve Esat Çelik, boynundan aşağı felç olan bireylerin baş hareketleriyle komut alıp hareket eden tekerlekli sandalyenin prototipini yaptı.

Haberin Devamı

Fatih Teknik ve Meslek Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Musa İçel ve Esat Çelik, çevrelerinde bedensel engellilerin günlük yaşantılarındaki bazı zorlukları görünce bir proje geliştirmek istedi. İki arkadaş, elektrik ve elektronik bölümü öğretmeni Fatih Demir’in de desteğiyle ‘boynundan aşağı felç olan bireylerin baş hareketleriyle komut alıp hareket eden tekerlekli sandalyenin prototipini hazırladı. Bu özel elektrikli sandalyede; başın öne, arkaya, sağa ve sola çevrilme hareketi, kafaya takılan denge sensörü sayesinde sandalye üzerindeki mikro denetleyici cihaza iletiliyor. Sandalye de bu sayede komut verilen yöne hareket ediyor.

Liselilerden felçli hastanın yönetebileceği tekerlekli sandalye

Haberin Devamı

AMAÇ ZORLUKLARI EN AZA İNDİRMEK
TÜBİTAK’a başvurup, prototipini yaptıkları projeyi hayata geçirmeyi hedefleyen iki öğrenciden Musa İçel, şunları söyledi: ‘’Proje fikri günlük hayattan geldi. Sokağa çıkıp insanları izledik. 1-2 engelli kardeşlerimizi gördük. Bunları görerek de bir proje yapmak istedik, daha da geliştireceğiz. Eli ve ayağı olmayan engelli kardeşlerimizin, felçli olan kardeşlerimizin, günlük hayattaki zorluklarını en aza indirmeyi amaçlıyoruz.’

Esat Çelik ise ‘’6 ay boyunca bu özel proje için uğraştık. Süreç biraz zor geçti. Zorlandığımız kısımlarda hocalarımızdan yardım aldık. Yazılımı da kendimiz yaparak süreci geçirdik. Engellilere bir yardımımız dokunduğu için kendimizi her zaman iyi hissettik” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!