İhtisas üniversiteleri marka olmak için yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

İhtisas üniversiteleri marka olmak için yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 16:02

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün “ihtisas üniversitesi” olarak belirlediği üniversiteler bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ortaya koydukları ürünlerde markalaşma yolunda birbiriyle yarışıyor. Belirlenen 25 üniversitede teknolojiden enerjiye, gıdadan turizme kadar farklı alanlarda bulundukları bölgenin öz kaynaklarının değerlendirildiği projeler üretiliyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “Yükseköğretimde İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler” projesi kapsamında 25 üniversite, bulundukları bölgenin kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik projeler üretmeye başladı. Çiftçinin işini kolaylaştıracak ‘dijital fındık uygulaması’, entübe çocukların tedavisi için ‘emzik’, uluslararası düzeyde tekstil ve tasarım atölyeleri, tekstil ve sağlıkta kenevir kullanımı gibi çalışmalar, üniversitelerin bölge için sunduğu projeler ve yarattığı imkanlar arasında yer aldı. Söz konusu çalışmaların aynı zamanda nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağladığı gözlemlendi.

ÜNİVERSİTELERİN KALKINMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALARI

Buna göre üniversitelerin bazı çalışmaları şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Uşak Üniversitesi: Türkiye’nin tek akademik tasarım merkezi olarak çalışan ve donanımıyla uluslararası tasarım stüdyolarıyla rekabet edebilecek düzeyde olan ‘Deri, Tekstil, Seramik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kuruldu. 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE), Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) ve Orman Genel Müdürlüğünün tüm Türkiye’deki personelinin kıyafet tasarımlarını ve teknik şartnamelerini hazırlayan üniversitenin tasarımları ve ürünleri “Design by Usak University’’ etiketiyle sunuluyor.

Giresun Üniversitesi: Dünyada en kaliteli fındık üreten ülkelerin başında gelen ülkemizde Giresun Üniversitesi; ‘fındık’ alanında ihtisas üniversitesi olarak çalışmalar yürütüyor. Çiftçilere yönelik eğitimler düzenleyen üniversite, üreticilerin fındık tarım takvimi ve diğer bilgilere cep telefonu üzerinden kolay erişim sağlayabileceği “Dijital Fındık Uzmanı” uygulaması başlattı.

Hitit Üniversitesi: “Makine ve İmalat Teknolojileri” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Hitit Üniversitesi’nde entübe edilmiş çocukların tedavilerini kolaylaştıracak emzik ile kalp hastalıklarının nefesten teşhisine olanak sağlayan elektronik burun geliştirdi. Kemik erimesinin önlenmesinde etkili olan borlu gıda takviyesi üreten Hitit Üniversitesinin Mühendislik Fakültesinde mutfaklarda hava kalitesini artıran, 6 sensöre sahip “akıllı aspiratör” geliştirildi.

Haberin Devamı

Yozgat Bozok Üniversitesi: “Endüstriyel Kenevir” alanında ihtisas üniversitesi olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesinde kenevir saplarından tekstil, inşaat, kompozit veya yalıtım sektörüne yönelik çalışmalar için hammadde oluşturuluyor.

Üniversitenin Temel Bilimler ve Sağlık Anabilim Dalında “Yara İyileştirici Olarak Kenevirin Kullanımı”, “Kenevirin Kimyasal İçerikleri”, “Kenevirin Kozmetikte Kullanımı’ araştırılıyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi:  “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” üzerine çalışan üniversite yörenin hayranlık uyandıran, kendine has doğal ve kültürel unsurlarının bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılarak bu alanda turizmin geliştirilmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

Bartın Üniversitesi: 9 ayrı proje yürütülüyor.  Akıllı ve Sürdürülebilir Kentler İçin Nesnelerin İnterneti Tabanlı Taşkın Erken Uyarı Sistemi, Yapay Zekâ Tabanlı Sınıflandırma Makinesi projeleri dikkati çekiyor.

Aksaray Üniversitesi: “Spor ve Sağlık” alanında çalışacağı belirlenen üniversite çocuklarda sporun teşvik edilmesi ve spor okuryazarlığının artırılması amacıyla Türkiye’de bir ilk olan, tematik bir spor müzesini ve kütüphaneyi bir araya getirdi.

Düzce Üniversitesi: “Sağlık” ve “Çevre” alanlarında pilot çalışmaların yapıldığı üniversitede Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniği kuruldu. Poliklinikte akupunktur, hirudoterapi (sülük), kupa uygulaması (hacamat), ozon tedavisi, mezoterapi, fitoterapi, apiterapi ve müzikoterapi alanlarında tedavi hizmetleri veriliyor.

 

Haberin Devamı

‘İHTİSAS ÜNİVERSİTELERİ’NİN ÇALIŞMALARI

Alanlarına göre ihtisas üniversitesi olarak belirlenen diğer yükseköğretim kurumlarının çalışma alanları ise şöyle sıralandı:

Batman Üniversitesi: Enerji

Gümüşhane Üniversitesi: Madencilik

Iğdır Üniversitesi:Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi: Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri

Munzur Üniversitesi: Stratejik Hammaddeler ve İleri Teknoloji Uygulamaları

Artvin Çoruh Üniversitesi: “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”,

Bingöl Üniversitesi: Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi: Hayvancılık

Kastamonu Üniversitesi: Ormancılık ve Tabiat Turizmi

Haberin Devamı

Kırklareli Üniversitesi: Gıda

 Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi: Tarım ve Jeotermal,

Muş Alparslan Üniversitesi: Hayvancılık

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi: Çay

Siirt Üniversitesi: Tarım ve Hayvancılık

Çankırı Karatekin Üniversitesi:Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler

Bitlis Eren Üniversitesi: Turizm

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi: Yenilenebilir Enerji ve Batarya Teknolojileri

 

BAKMADAN GEÇME!