Havacılık yükselen yıldız

Güncelleme Tarihi:

Havacılık yükselen yıldız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 09:58

Havacılık sektörü, dünyada ve Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre 2016 yılında dünyada havayoluyla 3.8 milyar yolcu taşındı. Bu rakam 2015 yılına göre yüzde 7 artış anlamına geliyor. Türkiye’de ise bu büyüme oranı dünya ortalamasının çok üzerinde ve yaklaşık yüzde 14 olarak gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de havacılık sektöründe istihdam edilen personel sayısı yaklaşık 200 bin, bunlardan 10 bini pilot ve 4 bini teknisyen. Türkiye’de 13 havayolu, 43 hava taksi, 78 genel havacılık, 26 balon işletmesi bulunuyor. Ayrıca 121 havacılık bakım kuruluşu ve 34 uçuş eğitim organizasyonu sektörde yer alıyor.

Havacılık, çok geniş bir sektör. İçinde havayolları, hava taksi ve genel havacılık şirketleri, balon işletmeleri, havaalanı ve terminal işletmecileri, yer hizmetleri şirketleri, bakım-onarım kuruluşları, ikram hizmetleri, hava trafik hizmetleri gibi çeşitli unsurlar yer alıyor. Bu kadar geniş bir yelpaze içinde birçok kişinin kendisine uygun bir çalışma alanı bulması mümkün.

YABANCI DİL ŞART
Havacılık alanı öncelikle yabancı dil bilen, iletişim becerileri gelişmiş, takım çalışmasına yatkın, problem çözme becerilerine sahip öğrenciler için çok uygun. Havacılık bir takım oyunudur ve bu nedenle her oyuncunun kendi rolünü eksiksiz oynaması gerekiyor. Bu takım içinde bir oyuncunun dahi görevini gerektiği gibi yapmaması tüm operasyonun aksamasına, tamamen durmasına ve hatta çok tehlikeli durumların oluşmasına neden olabiliyor. Ayrıca havacılık sürekli öğrenmeyi ve kendini yenilemeyi gerektiren bir alan. Bu nedenle öğrenmeye hevesli olmak da çok önemli.

Haberin Devamı

BÜYÜYEN SEKTÖR VE PERSONEL İHTİYACI
Büyüyen havacılık sektörü beraberinde kalifiye personel ihtiyacını da getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda alan dışından ve sadece yabancı dil bilgisine bağlı olarak gerçekleştirilen istihdam artık yerini bu işin eğitimini almış, havacılıkla ilgili okullardan mezunların istihdam edilmesine bırakıyor.

Sivil havacılık sektörünün, şüphesiz kalifiye elemana ihtiyacı var ve bu koşulu karşılayanlara da kariyerlerinde daha üst basamaklara tırmanmaları için çok çeşitli imkânlar sunuyor.  İstanbul gibi önemli bir aktarma merkezi yaklaşık beş saatlik bir uçuşla dünyanın 60’tan fazla ülkesine erişim imkânı sağlıyor. Kıtaların bağlantı noktasında bulunan Türkiye bugün olduğu gibi gelecekte de hem yolcu hem de kargo trafiğinin merkezlerinden biri olacak.

Haberin Devamı

Özellikle dikkatinizi çekmek istediğim bir konu da yakında işletime açılacak Türkiye’nin 3’üncü havalimanı projesi. İstanbul Üçüncü Havalimanı’nın birinci bölümü bittiğinde 100 bin kişiye istihdam sağlaması, tam kapasiteye erişildiğindeyse bu rakamın 225 bine ulaşması öngörülüyor.

Bugün dünyada birçok noktaya uçan ve buralarda ofisleri bulunan havayollarımız ve dış ülkelerde havaalanı, terminal işleten ayrıca kargo ve yer hizmetleri veren şirketlerimiz bulunuyor. Bu şirketler bünyesinde çeşitli yurtdışı pozisyonlar gelecekte havacılık mezunlarımız tarafından doldurulacak.

PROF. DR. HÜSEYİN NAFİZ ALEMDAROĞLU KİMDİR?
Lisansını Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) makine mühendisliği alanında tamamlayan Prof. Dr. Nazif Alemdaroğlu, lisansüstü derecelerini Fransa’da aldı. 2015’e kadar ODTÜ’de akademisyen olarak çalışmalarını sürdürdü. Prof. Dr. Alemdaroğlu, aynı zamanda Brüksel’deki Von Karman Akışkanlar Dinamiği Enstitüsü’nün Bilimsel Danışma Kurulu Başkanlığı’nı da yürütüyor. Bilim insanı geçen nisanda NATO Bilimsel ve Teknoloji Organizasyonu (NATO STO) Yürütme Kurulu’nun yaptığı toplantıda, ‘Von Karman Madalyası’na da layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!