Hasır nedir? Nasıl örülür ve yapılır? Hasır nasıl temizlenir?

Güncelleme Tarihi:

Hasır nedir Nasıl örülür ve yapılır Hasır nasıl temizlenir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 19:00

Çeşitli bitkilerden, kamışlardan ve sazlardan yapılan, hem örtü hem de aksesuar yapımında kullanılan yaygılara hasır denir. Başta çit, çelik ve ahşap olmak üzere birçok hasır çeşidi bulunmaktadır. Hasırlar yakın döneme kadar sadece örtü, kilim ve döşeme yapımında kullanılırken, günümüzde birçok farklı ürün bu malzemelerden üretilmektedir. İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Çanta, kilim ve sepet dışında hasır malzemesinden yapılan eşyalar şu şekilde sıralanabilir: 1- Şapka 2- Raf 3- Çuval 4- Avize 5- Cüzdan 6- Kutu 7- Bileklik 8- Minder

Hasır Nedir?

Hasır, ev eşyalarında, takılarda ve aksesuarlarda kullanılan bir ip ve yaygı çeşididir. Hasır malzemelerinin tercih edilmesinin en önemli nedeni ucuz ve kullanışlı olmasıdır. Tamamen estetik bir görünüme sahip olması da hasır malzemelerin kullanım oranını arttırmıştır.

Hasır Nasıl Örülür?

Genellikle hasırdan sepet, çanta ve çeşitli süsler yapılmaktadır. Hem daha ucuz hem de daha pratik olduğu için genellikle rafya ismiyle otlar kullanılır. Rafyalar hem elle hem de tığ ile örülebilir. Rafya ipleri, diğer iplere göre daha kalın olduğu için 3 ya da 4 numaralı tığlar kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Hasır örgülerde kullanılan iplerin birçoğu çok serttir. Fazla sert olan iplerin elle ya da tığla örülmesi bir hayli zor olabilir. Rafyaları yumuşatmak için 1 - 2 saat suda bekletip kuruduktan sonra örmek çok daha kolay olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri rafyaların iyice kurumasını beklemektir. Yaş ya da nemli olan hasırlar çabuk örülse de kolay dağılır. Bu da yapılan eşyaları sağlam olmamasına yol açar.

Hasır sepet ya da çanta yaparken bir tutum rafya alınır ve uç kısmı düğümlenir. Rafyanın saçakları üç kısma ayrılır. Daha sonrasında tıpkı saç örer gibi, saçaklar bir alttan bir üstten olacak şekilde örülmeye başlanır. Saçağın en alt kısmı gelindiğinde başka bir saçak ile düğümlenir ve hepsi uç uca eklendiğinde sepet ya da çanta yapımı tamamlanmış olur.

Hasır Nasıl Yapılır?

Birçok hasır çeşidi vardır. Bunların büyük çoğunluğu kurumuş bitkilerden ve otlardan elde edilir. Çanta ve süs eşyası yapımında ise rafya adı verilen daha kalın ve dayanıklı hasır çeşitleri kullanılır.

Hasır Nasıl Temizlenir?

Hasır çantaları, sepetleri ve şapkaları silerken kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır. Kimyasal temizleyiciler hasır malzemelerden üretilen eşyaların renklerini soldurur. Koyu renkli hasırlarda ise büyük lekeler ortaya çıkabilir. Bu da eşyaların estetiğini bozar.

Haberin Devamı

Hasırlar, kurutulmuş bitkilerden ve sazlardan yapıldığı için temizliğinde çok fazla su kullanılmamalıdır. Bunun yerine nemli bir bez ya da paraben içermeyen ıslak mendil tercih edilebilir. Doğal temizleme yöntemlerinin başında ise sirke geliyor. Özellikle elma sirkesi hasır eşyaların kısa sürede temizlenmesini sağlar.

Sirke kokusunu sevmeyenler ise tuzlu ve karbonatlı su ile hasır eşyalarını temizleyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!