Hasılat nedir, ne anlama gelir? TDK'ya göre hasılat kelimesinin sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Hasılat nedir, ne anlama gelir TDKya göre hasılat kelimesinin sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2022 16:02

Hasılat, sözcüğü günlük yaşamda sık kullanılmakta ve üretilen malların parasal değerini ifade etmektedir. Sözlük anlamı gelir, kuruş şeklinde ifade edilen hasılat kazanç demektir. Herkes tarafından bilinen ancak doğru ifade edilemeyen hasılat kazanç olarak tanımlanabilmektedir. Öyleyse hasılat nedir? Ne anlama gelir? TDK’ ya göre hasılat kelimesinin sözlük anlamı ne demektir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Hasılat, ürün, kazanç- gelir anlamları taşımaktadır. Hasılat iktisat sözcüğüyle de karıştırılmaktadır. Hal bu ki ikisi farklı anlam ifade etmektedir. Hasılat, planlanan dönem içinde üretilen mal ve parasal karşılığıdır. Hasılatta söz konusu, gelir, gider ve zarar kalemleridir.

 Hasılat nedir? Ne Anlama Gelir?

 Hasılat kelimesi İngilizce Proceeds, Return’ den Türkçe’ ye hasılat olarak uyarlanmıştır. Gelir- kazanç ve ürün kolay tanımı, üretim sonundaki ürünlerin maddi değeridir. Hasılat hesabı mal fiyatıyla mal oranı çarpılarak bulunmaktadır. Hasılat kelimesinin anlamı, ürün- gelir kazanç olarak ifade edilmektedir. Ülke ekonomisi hasılatı, Milli Safi Gelir Hasılatı, muhasebe hasılatı gibi türlü şekillerde hasılat hesabı yapılabilmektedir.

 TDK’ ya Göre Hasılat Kelimesinin Sözlük Anlamı

Haberin Devamı

 Hasılat kelimesinin TDK sözlük anlamı, Ha: sıla: t, gelir, kazanç, ürün şeklinde görülmektedir. Örnek verilecek olursa; bu akşam filmin hasılat düşüktü. Hasılat üretim işleminden sonunda elde edilen malın parasal değerine hasılat denmektedir. Hasılat türleri farklı alanlarda görülebilmektedir.

 Hasılat sözcüğü, ciro ile de karıştırılabilmektedir. İşletmenin üretim sonucunda elde ettiği malın maddi karşılığı hasılat olarak adlandırılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!