Güneş Arabası’nın hedefi Avustralya

Güncelleme Tarihi:

Güneş Arabası’nın hedefi Avustralya
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2022 07:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) proje takımlarından Güneş Arabası Ekibi 10’uncu aracı Ariba-X’i tasarladı. 4 Nisan’da lansmanı yapılacak araç, 160 kilo ağırlığında ve 140 km hıza çıkabiliyor. Bugünlerde 2 bin km’lik Türkiye Turu’na hazırlanan Güneş Arabası bu yıl iki önemli yarışa katılacak. Hem solar hem de hibrit çalışan aracın ana hedefi ise Avusturalya’da düzenlenecek yarışmada kıtayı boydan boya geçmek...

Haberin Devamı

2004 yılında kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi (GAE), alternatif enerji kaynaklarına farkındalık yaratmak amacıyla çıktığı yolda bugüne kadar 10 güneş arabası ve bir otonom araç üretti. Pandemi sürecinde İTÜ Maslak Kampüsü’ndeki atölyede çalışmalarına devam eden ekip, tasarladıkları ARIBA X’i ve aynı zamanda ekibin ilk otonom aracı ARIBA Autonomous’u üretti. 4 Nisan’da lansmanı yapılacak araçların ilk hedefi yaklaşık 2 bin km’lik bir Türkiye Turu yapmak. Ardından ilk yarış yeni otonom araç ile 25-29 Temmuz tarihleri arasında Bilişim Vadisi’nde gerçekleşecek. Ekip,16-18 Eylül tarihleri arasında ise Belçika’da Circuit Zolder’da düzenlenecek Europen Solar Challenge’a ARIBA X ile katılacak. Ancak ana hedef Avusturalya’da düzenlenecek World Solar Challanege yarışmasından en iyi başarı ile dönmek.

Haberin Devamı

3 BİN 21 KM YOL YAPACAK
Ekip, 2009 yılından itibaren Avustralya’da düzenlenen dünyanın en prestijli güneş arabası yarışması World Solar Challenge’a katılmayı ana hedef haline getirmiş. MIT, Stanford, Michigan, Tokai, Eindhoven gibi dünyanın dört bir yanından prestijli üniversitelerin katıldığı World Solar Challenge’da çok zorlu bir parkuru güneş enerjisiyle tamamlamak gerekiyor. Yarışa katılan ekipler Avustralya’nın en kuzeyi Darwin’den yola çıkıp 3 bin 21 kilometre katederek, kıtanın en güneyi Adelaide’e ulaşmaya çalışacak. İTÜ GAE, daha önce bir defa katıldığı bu zorlu yarışmadan “the Best Newcomer Award” kazandı. Yani yarışmaya ilk defa katılan ekipler arasında ‘en iyi’ seçildi. Ama şimdi 2023’te yapılacak yarışmada artık onlar bu yarışmanın kıdemli ekipleri arasında olacak ve daha büyük bir başarıyı hedefleyecekler.

Güneş Arabası’nın hedefi Avustralya
GÜNEŞ PANELLERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR
İTÜ GAE’nin en yenilikçi güneş arabası olan ARIBA X’in üretimi yaklaşık 10 ay sürmüş. Üretimini TUSAŞ’ın Ankara’da bulunan tesislerinde gerçekleştiren ekip, 160 kg’lık fazlasıyla güçlü ve hafif bir araç ortaya çıkarmış. Mekanik aksamlarında da her geçen sene yerlileştirmeyi amaçlan İTÜGAE, ARIBA X’in fren kaliper sistemini de öğrenciler kendisi yaparak dışa bağımlılığı azaltmış. Aynı zamanda mekanik sistemlerin ağırlığını bir önceki araçtakine göre 20 kg azalmış. Yerli güneş paneli üretimini de yapan ekip kendi ürettiği panelleri araçta kullanarak yurt dışından alındığında ortaya çıkan yüksek maliyetten de kurtulmuş. 6.1 kWh akü kapasitesi ve 1.8 kW motor gücü ile ön plana çıkan aracın teorik olarak maksimum ulaşabileceği hız 140 km/h. Ekibin şu ana kadar üretilmiş en verimli araç olduğunu belirttiği ARIBA X’in aerodinamik verimliliği de yüzde 10 artmış.

Haberin Devamı

EKİPTE HER BÖLÜMDEN ÖĞRENCİ VAR
İTÜ Güneş Arabası ekibinde şu an deneme sürecindekilerle birlikte 60 kişi bulunuyor. Bu öğrencilerin sınfıları farklı. Ancak bölümleri arasında İşletme Mühendisliği, Elektrik Mühendisliğ, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım, Endüstri Mühendisliği, Ekonomi ve Kimya bulunuyor. Herkesin ekip içerisinde farklı rolleri ve görevleri var. Ekibin içinde, Mekanik, Aerodinamik, Üretim, Enerji, Güç Sistemleri, Gömülü Sistemleri, Otonom Sistemleri, Finans, Strateji, Yarış Operasyon ve İş Geliştirme grupları bulunuyor. Ekibin yönetim kurulunda Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Danışman Hoca Dr. Alper Tolga Çalık ve Danışman olarak İTÜ mezunu Berker Bayazıt yer alıyor.

Güneş Arabası’nın hedefi Avustralya
BİRÇOK ÖDÜL KAZANDILAR
Ürettiği yenilikçi araçlarla ulusal ve uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmeye devam eden İTÜ Güneş Arabası Ekibi, bugüne dek 24 ödülün sahibi olmuş. Kurulduğu dönemlerde yurt içinde düzenlenen TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışmaları’na katılan ekip 2014’e kadar devam eden bu yarışmalarda birçok kez birincilik kürsüsünün sahibi oldu. Üretim sürecinin hemen ardından 2021 Eylül ayında Türkiye ve Belçika’da eş zamanlı yarışmalara katılan ekip, ilk kez katılım sağladığı Teknofest Robotaksi-Otonom Binek Araç Yarışması’nda 24 takım arasında parkuru bitirmeyi başaran 3 takımdan biri olarak üçüncülüğün sahibi oldu.

BAKMADAN GEÇME!