Genç profesyonellere işin uzmanlarından öneriler

Güncelleme Tarihi:

Genç profesyonellere işin uzmanlarından öneriler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 10:53

Üniversiteden sonra, zamanla yarıştığınız iş hayatına birden girmek sizi zorlayabilir. Bazı noktalara dikkat ederek süreci daha kolay atlatmanız mümkün. Üç şirket yetkilisine, “Genç profesyonellere, ne önerirsiniz” diye sorduk. Tavsiyelerini not edin.

Haberin Devamı

Kariyerin ilk yıllarındaki adımlar kritik
Evrim Ünal Gökçe (Nissan Otomotiv İnsan Kaynakları Müdürü): İş hayatındaki başarıyı yakalamayı şöyle özetliyorum: ‘İlgi alanları=mutlu çalışan=iş tatmini=başarı’. Öncelikle mesleğiniz ilgi alanınız olmalı. Bunun için kendini iyi tanımak, ilgi alanlarını bilmek, severek yapılacak işi seçebilmek çok önemli. Böylece kişi mutlu bir çalışan olabilir ve başarıyı yakalayabilir. Merak ve öğrenmeye istek, fark yaratır. İlk yıllarda odak noktası; gelişim fırsatlarını yakalayabilmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek olmalı. Para veya unvan amacıyla atılan hızlı adımlar, kariyerin ilerleyen dönemlerinde istikrarla ilgili soru işareti oluşturabiliyor. Kariyerin  ilk yıllarındaki doğru adımlar, ilerisi için daha sağlam temel sağlıyor. Daha fazla sorumluluk ve yetki için hazır olabilmek, iş hayatının ilk dönemlerinde gelişmeyi ve beceri kazanmayı gerektiriyor. Biz yeni mezunlarda potansiyeli anlamayı hedefleyen bir işe alım süreci ve bu potansiyeli doğru yöneterek performansa çevirebilmeyi amaçlayan gelişim süreci uyguluyoruz. Yeni mezunlara fırsatlar tanıyan işe alımlar ve rotasyonlar yapıyor, öğrenme süreçlerini  hızlandıran projelerle gelişimlerini destekliyoruz. İş hayatına yeni adım attıkları dönemde gençlerin kendi potansiyellerinin farkında olabilmesi önemli. Bunu performansa çevirecek istekleri de onları bir adım ileriye götürecek. Genç profesyoneller olarak başarılı bir kariyer hayatı için doğru tercihler yapın ve ilk günden itibaren kariyerinizi sahiplenin, sorumluluklarınızı bilinçli bir şekilde yönetin.

Haberin Devamı

Size enerjiniz güç verecek
Tamer Beksan (Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Finans ve İdari İşler Direktörü): Toplam çalışma hayatımızı kabaca 4 döneme bölelim. İlk dönem enerjimizle, ikincisi uzmanlığımızla, üçüncüsü yaratıcılığımızla ve son dönemde de karakter özelliklerimizle iş ortamında var oluruz. Yeni bir mezun olarak, işe ve iş ortamına alışmaya çalışırken, enerjik olmak çok önemli bir güç. Bu dönemde gençler olabildiğince her işi öğrenmeye ve yapabilmeye çalışsın. Daha tecrübeli çalışanlarla iyi ilişkiler kursun, işin özelliklerini öğrensin. Bu sayede iş hayatında kendi bilgi ve beceri düzeylerini de hızla yükseltebilirler. İş süreçlerinde yaş, tek başına belirleyici bir değişken değil. Genç ve tecrübesiz olmaktan dolayı korkmamalı, eleştirilme korkusuyla çekingen davranılmamalı. Sorunların üzerine cesaretle gidilmeli ve çözümler ortaya koyulmaya çalışılmalı. Hatırlatmakta yarar var.  Bu dönem, hata yapmaya karşı toleransın en yüksek olduğu zamanlar. Bir diğer önemli konu, şirket içi ve dışı paydaşlarımızla olan ilişkiler. ‘Önce müşteri’ yaklaşımının önemi artık herkes tarafından biliniyor. Ancak müşteri kavramını genellikle nihai müşteri olarak algılama yanlışlığına düşülüyor. Oysa ki şirket içi iş akışlarında da müşteri kavramı eşit oranda önemli. Yaptığımız işin sonucunda hangi iç müşterilere yönelik çıktılar üretildiği ve onların beklentilerinin neler olduğu her zaman akılda tutulmalı. İnsanın en temel ihtiyacı kendini önemli, değerli hissetmek. İş ortamında beraber çalıştığınız insanlara önem verdiğinizi her zaman gösterin. Onlara karşı güler yüzlü olun, nezaketle hitap edin. Anahtar kelimeleri mutlaka kullanın. İçten ve sıcak bir rica, bir teşekkür işyeri ilişkilerinde beklenmedik sihirli etkilere sahiptir. Şirket içi müşteri odaklı çalışma çabasından -insani özelliklerden kaynaklı engellerle sık karşılaşılsa da- hiçbir zaman vazgeçilmemeli. Bu yaklaşımla iş döngülerini sürekli geliştirebilen bir şirketin nihai müşteri memnuniyetini gerçekleştirme olasılığı da aynı oranda artar. Genç bir  çalışan olarak, yaptığınız her işte şu üç unsuru bilinçli olarak yönetmeye çalışın: Yapılan işin yöntemini, standartlarını daha iyi bir seviyeye taşımaya katkıda bulunabilmek; işin sonucunda hem kendinizin hem de diğer çalışanların gelişimini sağlamak ve çabalarınız sonunda birlikte iş yapma kültürünü şirket içinde olumlu yönde geliştirmek. İş hayatının ileri aşamalarında gelişip ortaya çıkacak yetkinliğin ağırlıklı olarak ilk dönemde uygulayacağınız iş yapma prensipleriyle şekilleneceği hiç unutulmamalı. Sonuçta hepimiz bir bayrak yarışı takımının üyeleri gibiyiz. Er ya da geç bir gün, bizden öncekilerden aldığımız görevi, bir sonraki kişiye devrederek çekileceğiz. Önemli olan, işi daha iyi bir seviyeye getirip devretmek.

Haberin Devamı

Projelerle tecrübe kazanılır
Ayça İşbilir (Ziylan Grup İnsan Kaynakları Direktörü): Öncelikle yeni mezun öğrencilere ‘Deneyimi yok ama’ diyerek iş fırsatı tanımayan yöneticilere, bu bakış açısını tekrar değerlendirmelerini öneriyorum. Bazı yöneticilerimiz, yeni öğrenene karşı sabırlı değil. “Biz tecrübeli adaylar arıyoruz” diretmesinde bulunabiliyorlar. Onlara “Tecrübeli kimdir” diye soruyorum. Henüz 21 yaşında üniversiteden yeni mezun bir adayın CV’sinde ‘4 yıl tecrübe’ yazıyordu. Bir aday Harvard ya da Oxford’dan mezun bile alsa, tecrübesiz olabilir. Tecrübeden asıl kastedilen ise ‘hızlı iş sonucu üretmek’. İş tecrübesi bisiklete binmeyi öğrenmek gibi. Önce düşer, sonra kalkar ve defalarca hata yaparsınız. Öğrenme süreci gelişerek devam ettiğinde de artık gözünüz kapalı ve daha hızlı pedal çevirmeye başlarsınız. Önemli bir nokta da her projede farklı tecrübelere sahip kişilere ihtiyaç olacağı gerçeği. En iyi tecrübe kazanma yöntemi ise projelerde görev almak. Her projede diğerlerine yol gösterecek tecrübe, zeka ve özgüvene sahip çalışanlar kadar, onlardan sayıca daha fazla olan ama daha az tecrübeli ve yetenekli çalışanlara da ihtiyaç var. Genç yetenekler yönetilmeye, yol gösterilmeye ve yetiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Sırf tecrübesi yok diye onları işe almayarak hata yapan yöneticilere, koçluk ve rehberlik yaparak gençleri sabırla yetiştirmelerini öneriyorum. Yeni mezunlar ise daha yaratıcı çözümler bulsun, önerilerle gelsin. Ancak bu sayede kritik pozisyonların gelecekteki adayları olabilirler. İyi liderler, ekiplerinin yaptıkları işlerde gereken yetkinlikleri ve seviyelerini iyi bilir, takımlarını buna göre bir uyum içerisinde kurar. Tecrübeli çalışanların yanı sıra genç yetenekler ile harmanlanmış ekipler katma değerli iş sonuçları üretir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!