First Robotics’de ilk sonuçlar açıkladı... Demirören Medya MTAL de ödül kazananlar arasında

Güncelleme Tarihi:

First Robotics’de ilk sonuçlar açıkladı... Demirören Medya MTAL de ödül kazananlar arasında
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2023 09:55

Lise seviyesinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competiton’ın (FRC) ilk ayağı tamamladı. İstanbul’da düzenlenen final yarışmalarının ilk ayağının sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılmaya hak kazanan takımlar belli oldu.

Haberin Devamı

ABD’de 31 yıldır FIRST Vakfı tarafından, Türkiye’de ise 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FRC, 24 Mart’ta İstanbul’da başladı. Türkiye’de 16 ilden 120’nin üzerinde yerli takımın yarıştığı turnuvada Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Polonya, Romanya ve Birleşik Krallık’tan öğrenciler de yer aldı. Türkiye’de düzenlenecek 3 turnuvanın ilki 26 Mart’ta tamamlandı. Yarışmanın bu yılki temasında endüstriyel süreçlerdeki enerji kullanımı öne çıkarıldı. Yarışmada, hem otonom hem de manuel olarak kullanılan robotların sınırlı süreler içerisinde verilen görevleri yapmaları istendi. En fazla puanı almayı başaran 8 takımın her biri yanına başarılı gördüğü iki takımı daha dahil ederek kendi ittifaklarını oluşturdu. Finale kalanson iki ittifaktan en fazla puanı toplayan mavi ittifak yarışmanın kazananı oldu. Buna göre kazanan ittifakta yer alan 3 farklı takım 19-22 Nisan tarihlerinde Houston’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda yarışacak.

First Robotics’de ilk sonuçlar açıkladı... Demirören Medya MTAL de ödül kazananlar arasında
SONRAKİ DURAK ABD
Öğrenciler, 2 Nisan’a kadar devam edecek yarışmanın birinci ayağı olan ‘İstanbul Regional’ın final turunda kıyasıya rekabet etti. Son ana kadar kafa kafaya giden final maçlarının kazananları da kaybedenleri de göz yaşlarını tutamadı. Birinci turnuvanın finalinde ‘İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencilerinin takım kaptanı olduğu ittifak,Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Çin’in Şangay kentinden gelen Shanghai Qibao Dwight High School ile birlikte ‘Winner’ ödülünü alarak ABD’deki dünya şampiyonasında yarışmaya hak kazandı. Robot performansıyla değil sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkarak yarışmanın en prestijli ödülü olarak görülen ‘Impact Award’ı kazanan Hisar Okulları öğrencileri de ABD’de Türkiye’yi temsil edecek.

Haberin Devamı

TÜM ÜYELERİ KIZ OLAN TEK TAKIM
Birinci turnuvayı kazanan ittifakta yer alan Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi takımının tüm üyeleri kız öğrencilerden oluşuyor. 5 yıldır FRC’ye hazırlanan takım, şimdi ABD’ye gitmek için gün sayıyor. Takımın iki mentoründen biri olan Emre Akdeniz, “Takımımızın tamamı kız öğrencilerden oluşuyor. Türkiye’de tüm üyeleri kızlardan oluşan tek takım biziz ve dünyada da sayılı takımlardan biriyiz. Burada kız çocuklarının büyük başarılar elde edebileceğini göstermeye çalışıyoruz. ABD’de de olmak çocuklar için büyük bir deneyim olacak” dedi. Takım kaptanı Azra İsmail ise, “Bu başarıyı elde edebilmek için çok uğraşmıştık. Maç kıran kırana geçtiği için kazanma konusunda biraz tedirgindik. Ancak kazandık ve şimdi ABD’de çok daha fazlasını yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘SEVİNÇTEN BAŞIM DÖNÜYOR’
Yarışmaya ilk kez katılmalarına rağmen ‘Winner’ ödülünün sahiplerden biri olmayı başaran İstanbul Atatürk Fen Lisesi takımı da burada elde ettikleri başarıyı devam ettirmek istiyor. Takımın kurucu mentorü olan bilişim teknolojileri öğretmeni Vedat Şahin, “İlk defa katıldığımız yarışmada ‘Winner’ ödülünü almak, senelerdir bu işin içinde olan çok tecrübeli ekipleri yenmek tarif edilemez bir duygu. Bundan sonraki süreçte bu büyük başarıyı devam ettirmek istiyoruz. Sevinçten başım dönüyor” diye konuştu.

First Robotics’de ilk sonuçlar açıkladı... Demirören Medya MTAL de ödül kazananlar arasında
DEMİRÖREN MEDYA MTAL’E İKİ ÖDÜL
‘İstanbul Regional’ turnuvasının final yarışlarında ‘Kırmızı İttifak’ta yer alan ve Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) ile Demirören Medya MTAL’den oluşan PARS Robotics, son ana kadar büyük mücadele verdi. Takım ‘Winner’ ödülünü kıl payı farkla kaçırsa da mühendisliğe ilham olan takım ve finalist ödüllerini aldı Demirören Medya MTAL Müdürü Atila Ertoğan, “Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ilk senemizde böyle büyük ve prestijli bir yarışmaya katıldık. Bunun yanı sıra finale kadar ilerlediğimiz için de mutluyuz finalde kaybettik ama buradan iki ödülle ayrılıyoruz. Bu yarışmaya gelecek senelerde de katılıp daha iyi sonuçlarla ayrılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın İstanbul ayağı katılımının yüksek olması nedeniyle bir hafta boyunca devam edecek. Maslak Volkswagen Arena’da düzenlenen organizasyonda 24 - 26 Mart arasında düzenlenen İstanbul Regional’in ardından 27 - 29 Mart’ta Bosphorus Regional, 31 Mart - 2 Nisan’da da Haliç Regional isimleriyle 3 turnuva düzenlenecek.

 

BAKMADAN GEÇME!