Ekskavatör nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Ekskavatör nasıl park edilir?

Güncelleme Tarihi:

Ekskavatör nedir Ne işe yarar ve nasıl kullanılır Ekskavatör nasıl park edilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 04:33

Şantiyelerde ve hafriyat alanlarında, iş yükünü hafiflet amacıyla birçok makine kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan ekskavatör, kazmaç adıyla da bilinir. Bu makineleri sadece G ehliyeti olan kişiler kullanabilir. Kullanım alanlarına ve teknik özelliklerine göre birçok ekskavatör çeşidi bulunmaktadır. Ekskavatör ne işe yarar, nasıl kullanılır ve çeşitleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Buharla çalışan ilk ekskavatör 19 yüzyılın sonunda Büyük Britanya da kullanılmıştır. Sanayi devriminin etkisiyle ortaya çıkan bu makineler, daha sonra geliştirilmiş ve çok daha kullanışlı hale getirilmiştir.

Ekskavatör Nedir?

Toprak kazmak ve insan gücüyle ya da normal bir taşıtla kaldırılması mümkün olmayan ağır yükleri taşımak için kullanılan kepçeli araçlara ekskavatör denir. Günümüzde en çok tercih edilen iş makinelerinin başında paletli ekskavatörler gelir. Bu makinelerin en önemli özelliği engebeli arazilerde bile hızlı hareket etmesidir.

Ekskavatör Ne İşe Yarar?

Mini ekskavatörlerin çalışma ağırlığı 12000 - 14.000 kg. aralığında değişir. Kova kapasitesi minimum 0.60, maksimum 1.20 olan bu taşıtlar, hem yük kaldırmada hem de yapı işlerinde kullanılır. Diğer makinelere göre daha küçük olduğu için hem kullanımı hem de bakımı daha kolaydır.

Haberin Devamı

Günümüzde üretilen ekskavatörler, 4 - 5 farklı modla çalıştırılabilmektedir. Ekonomik modda çalıştırılan ekskavatörler daha az yakıt harcar.

Orta boy ekskavatörler genellikle kaz çalışmalarında kullanılır. Bu makinelerin ön kısmına kepçe takıldığında, yük taşımak da mümkündür. Orta boy kazmaçların çalışma ağırlığı 22.000 - 24.000 kilogramdır. Düz arazilerde lastikli, engebeli arazilerde paletli olan versiyonları tercih edilir.

Büyük ekskavatörlerin hidrolik ve elektrikle çalışan çeşitleri mevcuttur. Yol ve tünel yapımında büyük boy kazmaçlar kullanılır. Ağır sanayide de kullanılan bu makinelerin ön kısmında LCD ekran ve arka görüş sistemi vardır. Görüş sistemine bakılarak ters kelepçeyle aracın hareket ettirilmesine gerek kalmadan, arkada kalan yerler kazılabilir.

Birçok farklı sanayi alanında kullanılan ekskavatörler hem iş yükünü hafifletir hem de zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

Ekskavatör Nasıl Kullanılır?

Her ekskavatörde iki levye bulunur. Bu levyelerden solda olanı, kepçeyi hareket ettirir. Kepçeyi yukarı kaldırmak için levye öne uzatılmalı. Levye geriye çekildiğinde ise kepçe aşağı iner. Ekskavatörler, hassas makineler olduğu için bu hareketlerin mümkün olduğunca yavaş yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Sağdaki levye ise kovanın açılıp kapanmasını sağlar. Toprağı almak için levye sağa doğru çekilmeli. Dolan kovayı boşaltmak içinse levyeyi sola döndürmek gerekir.

Ekskavatör Nasıl Park Edilir?

Ekskavatörü park ederken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri zemindir. Kazmaçlar kesinlikle eğimli ya da engebeli arazilere park edilmemelidir.

Park edilecek yer belirlendikten sonra kepçenin yere indirilmesi gerekir. Daha sonra hem sağ hem de sol taraftaki levyeler boşa alınmalıdır. Tüm makinelerde olduğu gibi ekskavatörde emniyet kilidi vardır. Emniyet kilidi kontrol edildikten sonra araçtan güvenli bir şekilde inilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!