Doktora mezunları lisansüstü ders verebilecek

Güncelleme Tarihi:

Doktora mezunları lisansüstü ders verebilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2023 16:26

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından yapılan bazı yönetmeliklerdeki değişikliklere göre, doktora mezunu araştırma ve öğretim görevlileri lisansüstü dersler verebilecek. 15 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliklerine göre; en az doktora derecesine sahip araştırmacılar tez danışmanı olarak da seçilebilecek.

Haberin Devamı

YÖK, ‘Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesi ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik’, ‘Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’, ‘Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmelik’ ile ‘Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmelik’lerinde değişiklikler yaptı. Yapılan değişikliklerle artık öğretim üyelerinin yanı sıra doktora ya da eşdeğeri lisansüstü eğitimi mezunu araştırma ve öğretim görevlileri ilgili kanun gereğince lisansüstü dersler verebilecek.

ÖĞRENCİNİN TALEP ETMESİ GEREKİYOR
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde yapılan bir diğer değişiklikle de ilgili kanun uyarınca kısmi zamanlı görevlendirilen ve en az doktora derecesine sahip araştırmacılar tez danışmanı olarak seçilebilecek. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, araştırmacının yazılı onayı ve enstitü yönetim kurulunun kararı gerekiyor.

Haberin Devamı

YÖK AKADEMİK HAREKETLİLİK PROJESİNE TEŞVİK
‘Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesi ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik’ ile ‘Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle YÖK Akademik Hareketlilik Projesi’ne katkı sağlayan birimlerin teşvik edilmesi amaçlandı. Böylelikle, öğretim üyelerinin yurt dışında uzun süreli görev yapabilmeleri için istenen 6 yıl çalışma şartında öğretim üyesinin araştırma ve öğretim görevlisi olarak görev yaptığı süreler de sayılacak. YÖK Akademik Hareketlilik Projesi kapsamında en az iki yarıyıl görev alan öğretim üyelerinin yurtdışında uzun süreli görevlendirilmeleri için istenilen hizmet süresi şartlarının yarısını sağlamaları yeterli olacak. Ayrıca yönetmelikteki ilgili kanun kapsamında atanan araştırma görevlileri yurt dışında uzun süreli görev alabilecek.

YÖK AKADEMİK HAREKETLİLİK PROJESİ NEDİR?
YÖK tarafından 2022-2023 eğitim öğretim yılında başlatılan Akademik Hareketlilik Projesi, 2006 yılından sonra kurulan devlet üniversitelerinde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak ve üniversiteler arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak amacıyla uygulanıyor. Projeyle köklü üniversitelerin akademik kadrosundan Anadolu’da henüz yeni kurulmuş olan üniversitelerin yararlanmasını sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!