‘Dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerileri ölçülecek

Güncelleme Tarihi:

‘Dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerileri ölçülecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2023 13:03

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yazılı ve uygulamalı sınavlar yönergesi yayımlandı. Buna göre ortak sınavlarda öğrencilerin Türkçe, yabancı dil ile Türk dili ve edebiyatı derslerinde ‘dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerileri ölçülecek.

Haberin Devamı

 

Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, 9 Eylül’de Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Bakanlığa bağlı resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında uygulanacak sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen ‘Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi’ de 11 Ekim’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönergede ortak yazılı sınavlar kapsamında millî eğitim müdürlüklerinin sorumlulukları belirlendi. Ortak yazılı sınavlarda soruların nasıl olacağı, sınavların nasıl uygulanacağı ve değerlendirileceği açıklandı. Buna göre iki aşamada gerçekleştirilecek olan Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanları yazılı sınavın yüzde 50’si, dinleme sınavının yüzde 25’i ve konuşma sınavının yüzde 25’i alınarak hesaplanacak. Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanları ise yazılı sınavın yüzde 70’i, dinleme sınavının yüzde 15’i ve konuşma sınavının yüzde 15’i alınarak belirlenecek. Böylelikle öğrencilerin ‘dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerileri ölçülecek.

Haberin Devamı

İLKOKULLARDA ÖLÇME ARAÇLARI KULLANILACAK
İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla ‘dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılacak. Öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi ön plana alınacak. Ayrıca ilkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye yönelik çalışmalar olacak. Süreç odaklı değerlendirme yaklaşımıyla öğretim sürecinde neler yapıldığı ve öğrencideki gelişimin ne düzeyde olduğunu ortaya koyan durum değerlendirilmesi yapılacak. Böylece öğrencinin sürecin başında bulunduğu nokta ile sürecin sonundaki gelişim seviyesi belirlenecek. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak izlenecek ve öğrenci ile velisine geri bildirim verilecek. Diğer yandan ortak yazılı sınavlar hariç okullar tarafından yapılacak tüm sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılacak.

ORTAK SINAVA KATILAMAYANLARA ‘MAZARET SINAVI’
Ortak yazılı sınavlara mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak. Mazeret sınavlarının tarihi ise il milli eğitim müdürlükleri tarafından ilan edilecek.

BAKMADAN GEÇME!