Depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayacak

Güncelleme Tarihi:

Depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2023 10:08

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) deprem bölgelerinde kullanılmak üzere insan gücüyle çalışan su arıtma sitemi üretti. İlk etapta Malatya ve Kahramanmaraş’a gönderilen su artırma sistemleri mobil olarak kullanılabilmesi ve hızlı bir şekilde kirli suyu temiz suya dönüştürmesiyle depremzedelerin bölgedeki temiz su ihtiyacını karşılayacak.

Haberin Devamı

İTÜ Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi’nde (MEM-TEK UYG-AR) üretilen membran ve aktif karbonlu su arıtma sistemleri el gücüyle uygulanan basınçla çalışıyor. İTÜ Rektörü ve aynı zamanda MEM-TEK Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “MEM-TEK’de atık suyun geri kazanımı ve içme suyu arıtımı ile ilgili çok sayıda araştırma çalışmalası yürütülüyor. Çalışmaları yıllar öncesine dayanan ve patent başvurusu yapılan taşınabilir su arıtma pompalarımızı deprem bölgelerindeki içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için afet bölgelerine ulaştırdık” dedi.

Depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayacak

KİRLİ SU İÇİLEBİLİR HALE GELİYOR
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünden Dr. Mehmet Emin Paşaoğlu ve Dr. Türker Türken üretilen su arıtma cihazının el pompasıyla basınçlandırılan ultrafiltrasyon membranı sistemi olduğunu belirttiler.

Depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayacak
KANALİZASYON ŞEBEKE SUYUNA KARIŞABİLİYOR
Dr. Paşaoğlu, deprem anında içme suyu şebekesi ve kanalizasyonların kırılıp birbirine karışabildiğini söyleyerek, ürettikleri sistemin çalışma şeklini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

ANINDA TEMİZ SUYA DÖNÜŞÜYOR
“Deprem bölgeleri için hazırladığımız arıtma sistemimiz 2,5 ve 10 litrelik haznelere sahip. Bu haznelerden el pompasını çıkararak kullanacağımız suyu içine dolduruyoruz ve kapağını hava almayacak şekilde kapatıyoruz. Ardından el gücüyle pompalıyoruz. Oluşan basınç suyu itiyor ve kullandığımız membranla akış dışardan içe doğru geçiyor. Membranları küçük kanallar gibi düşünebilirsiniz. Bu basınçla su membranların içinden geçerek temizlenmiş olarak dışarı çıkıyor. Burada kullanılan su, kirli ya da temizliğinden emin olunamayan sular olabilir. Sistemin içine konulan kirli su el gücüyle pompalandıktan sonra anında temiz suya dönüşüyor ve kullanılabiliyor. Herhangi bir bekleme süresi gerekmiyor. Ayrıca pompa kullanımı büyük bir güç gerektirmiyor. 10 yaşının üstündeki herkes bu sistemi rahatlıkla kullanılabilir.

Haberin Devamı

Depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayacak
PET ŞİŞEDEKİ SULAR SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
Malatya’ya su artırma sistemlerimizden bizzat götürdük. Oradaki çeşmelerde suyun kirli olduğunu çok net görebildik. Bölgede insanlar pet şişedeki hazır sularla su ihtiyaçlarını gideriyor ama bu sürdürülebilir bir şey değil. Ayrıca orada tuvalet de büyük sorunlardan bir tanesi. Özellikle tuvalette de kullanılacak suyun güvenli ve temiz olması çok önemli.

ÖNCELİK DEPREMZEDELERİN
Malatya’ya 2 litrelik haznelerden 60, 5 ve 10 litrelik haznelerdense 100’er adet götürdük. Kahramanmaraş’a ise 20’şer adet 5 ve 10 litrelik su arıtma sistemini teslim ettik. Hem mevcut binalarda hem çadırlarda hem de konteyner evlerde depremzedeler rahatlıkla bu sistemi kullanabilir. Mobil bir sistem olduğu için çok rahat bir şekilde taşınılabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!