Deprem bölgesine mobil elektrik çözümü: Bölgedeki çadırlarda mutlaka olmalı

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgesine mobil elektrik çözümü: Bölgedeki çadırlarda mutlaka olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2023 10:00

Elektrik elektronik teknolojisi alanı öğretmeni Mustafa Gaval, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren ve kolaylıkla taşınabilen bir cihaz tasarladı. Cihazın aydınlatma, telefon şarj etme ve siren özellikleriyle deprem bölgesinde hayatı kolaylaştırması hedefleniyor. Gaval, ‘Günakım’ adını verdiği cihazı görev yaptığı okula bağışladı.

Haberin Devamı

İstanbul Silivri Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan öğretmen Mustafa Gaval, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından izlediği bir televizyon programında spikerin ‘deprem bölgesine bir kamyon taşınabilir şarj cihazı geldi ama elektrik olmadığı için hepsi çöp oldu’ cümlesinden sonra harekete geçti ve deprem bölgesinde günlerce süren elektrik ihtiyacına hızlı ve pratik bir çözüm bulmak için işe koyuldu. Elektrik yoksa güneş enerjisinden faydalanabileceğimiz taşınabilir bir güç kaynağı yapabilirim düşüncesi ve 27 yıllık alan tecrübesiyle ‘Günakım’ adını verdiği cihazı tasarladı.

Deprem bölgesine mobil elektrik çözümü: Bölgedeki çadırlarda mutlaka olmalı
7 SAATTE ŞARJ OLUYOR
Tasarladığı cihazın özellikle depremin ilk 10 gününde çok gerekli olacağının altını çizen Gaval, “AFAD’ın deprem çadırlarında mutlaka böyle bir ürünün olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ışık yok, elektrik yok, telefonu şarj edecek bir ürün yok. Bu o kadar maliyetli bir ürün değil ve oldukça da kullanışlı. Sadece deprem bölgesinde değil kırsal alanlarda, pikniklerde ve köylerde de rahatlıkla kullanılabilir. Ürün güneş panelini açtığımız anda 7 saat içinde kendini şarj edebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘SU ISITICIYI ÇALIŞTIRABİLİR’
Bu tarz güneş enerjisi sistemlerinin kullanıldığını ama mobil olarak hiç yapılmadığını belirten Gaval, “Bir akü, güneş paneli ve regülatörü birleştirdim. İçine ateş ihtiyacının giderilmesi için arabalarda da kullanılan çakmaktan koydum. Güçlü bir ses çıkaran sireni, aydınlatma sistemi ve gece lambası da mevcut. Bunun yanı sıra USB girişi sayesinde cep telefonlarını şarj edebiliyor. 12 voltluk kahve makinesi, su ısıtıcı gibi bazı küçük elektrikli aletlerin çalıştırılmasına da imkân tanıyor” dedi.

Deprem bölgesine mobil elektrik çözümü: Bölgedeki çadırlarda mutlaka olmalı
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Cihazdaki ikili aydınlatma lambası yaklaşık 15 saat, dörtlü aydınlatma lambaları 14 saat, ikili gece lambası ise kesintisiz 28 saat boyunca aydınlatma sağlayabiliyor. Cihazın lambaları ya da diğer özellikleri kullanılmadığındaysa 5 cep telefonunu tek seferde tamamen şarj edebiliyor. Günakım adlı cihazın yapımının oldukça basit olduğunu dile getiren Gaval, sadece 4-5 saatte bu ürünü tasarladığını belirtiyor. Cihazın faydalı ürün tasarımı olarak patent başvuruysa okul tarafından yapıldı. Gaval, “Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren birçok cihaz var ama Günakım’ın en önemli farkı rahatlıkla taşınabilir olması. Eğer talep gelirse okul olarak seri üretime geçmeye de hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNAKIM’IN ÖZELLİKLERİ
- Gece lambası
- Aydınlatma
- Siren sesi
- Elektronik cihaz şarj etme
-12 volt çıkışıyla elektronik cihaz çalıştırma

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!