Deprem bölgesinde özel okul öğrencilerine eğitim desteği

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgesinde özel okul öğrencilerine eğitim desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 09:38

Deprem bölgesinde özel okullarda okuyan öğrencilere eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

2023-2024 eğitim öğretim yılı için eğitim kademelerine göre belirlenen ve en fazla 18 bin liralık desteği içeren karar Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki özel okullarda okuyanları kapsıyor.

40 BİN ÖĞRENCİYİ KAPSAYACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede özel okullarda okuyanlar için 40 bin öğrencinin faydalanacağı bir adım atıldı. Bölgedeki özel okullarda eğitim gören öğrencilere okul öncesi için 12 bin 800, ilkokul için 15 bin 400, ortaokul ve lise için 18 bin lira destek sağlanacak. 40 bin öğrencilik kontenjanın 4 bini okul öncesine, 20 bini ilkokul ve ortaokula, 16 bini ise lise öğrencilerine olacak şekilde paylaştırılacak.

Haberin Devamı

DETAYLARI MEB AÇIKLAYACAK
Eğitim desteğinin dağılımı, yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler dikkate alınarak belirlenecek. Kararın uygulanışına ilişkin detaylar Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanacak kılavuzda belirlenecek. Bir ile ayrılacak kontenjana göre talep az kalırsa boş kalan kontenjan, talebin fazla olduğu başka illerde kullanılabilecek.

‘ÇOK KIYMETLİ BİR DESTEK’
Kararı değerlendiren Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk şunları söyledi:
“Bu desteği çok kıymetli buluyorum. Deprem bölgesinde özel okula giden ve daha önce tespit edilen her öğrenciye kategorilerine göre bu destek değerlendirildi. Ortalama bir hesap üzerinden gidildi ve toplam rakam 40 bin öğrenciyi kapsayacak şekilde belirlendi. Özel okullar ve veliler biraz daha yükseğini bekliyorlardı açıkçası. Deprem sonrası bölgenin sosyoekonomik durumunda ve hatta demografik yapısında değişimler oldu. Okulların düşmüş olduğu ekonomik dar boğazı da tahmin edebilirsiniz. Bu noktada bu çok ama çok önemli bir destek. Bu konuda bakanlığımızla pek çok kez görüşmeler yaptık. Öncelikli talebimiz özel okula çocuğunu gönderen her veliye destek verilmesiydi. Ancak tabii ki bütçe söz konusu. Deprem bölgesinde olağanüstü bir mağduriyet var. Buraya yapılan her destek, oradaki okulların ayakta kalabilmesi ve insanlarımızın memleketlerine geri dönebilmesi çok kıymetli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!