Cari açık nedir? Nasıl kapanır ve kapanırsa ne olur? 2021 yılında cari açık veren ülkeler

Güncelleme Tarihi:

Cari açık nedir Nasıl kapanır ve kapanırsa ne olur 2021 yılında cari açık veren ülkeler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 02:47

Özellikle söz konusu cari açık olduğu zaman devlet üzerinden ele alınır. Sadece devleti değil aynı zamanda ülke içerisindeki halkı da önemli oranda etkiler. Peki, cari açık nedir? Nasıl kapanır ve kapanırsa ne olur? 2021 yılında cari açık veren ülkeler konusunda merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

 

Cari açık İthalat ve ihracat üzerinden ele alınmak suretiyle bir tanıma sahiptir. Bu tanım üzerinden ülkenin kazanmış olduğu gelir ve başarı üzerinden anlaşılır. Aynı zamanda bu başarı ve başarısızlık doğal olarak halka da yansır. Bu sebepten dolayı yıl bazında tüm devletler için cari açık önemli bir yer taşır.

Cari Açık Nedir?

Herhangi bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan daha fazla olma durumu cari açık anlamına gelmektedir. Yani üretimden çok tüketimin daha yüksek noktaya çıkması ile beraber, cari açık ortaya çıkar. Aynı zamanda işlemler ve ödemeler dengesi olarak da bilinen bu yapı, belli başlı bazı unsurlara bağlıdır. Bunlar içerisinde yatırım gelirleri, hizmetler ve üretim gibi pek yok unsur öne çıkar. Sonuç olarak eğer bir ülkenin ithal ettiği ürün ve hizmetler, ihracatından daha yüksek noktaya çıkmış ise cari açık meydana gelir. Bu da doğal olarak bir ülke açısından maddi kayıp anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Cari Açık Nasıl Kapanır?

Bir ülkenin en önemli unsurları içerisinde ithalatı ve ihracatı gelir. Bu iki unsur arasındaki dengenin değişimi ülkenin güçlenmesi ve daha güzel hale gelmesi üzerinden değerlendirilir. Özellikle bir ülke cari açık vermiş ise bunun kapanması önemli yer taşır. Çünkü bir ülkenin güçlü olması aynı zamanda onun ekonomik yapısına bağlıdır. Bu doğrultuda yıl bazında ülkenin ihracatı eğer ithalatı geçer ise o vakit cari açık kapanır. Bunu sağlamak için ise yatırım ile beraber kaliteli üretim gerçekleştirmek gerekir. O yüzden bir ülkenin temel olarak alması gerektiği en önemli unsur cari açığı kapatmak olmalıdır.

Cari Açık Kapanırsa Ne Olur?

Cari açık kapandığı andan itibaren ülke ekonomik olarak çok daha güçlü hale gelir. Çünkü ihracatı ithalatını geçmiş olur ve ülkeye sıcak para kaynağı gider. Bununla beraber aynı zamanda ülke parası diğer ülke paralarına göre çok daha güçlü hale gelir. Bu konuda ithal edilen mallara kota koymak ya da vergiler koymak ithalatı düşürme konusunda de öne çıkar. Tabii bu durum sadece geçici olarak değerlendirilir. Çünkü Önemli olan cari açığın kapanması konusunda iyi bir üretim ve yatırım ile ihracat gerçekleşmesidir.

Haberin Devamı

2021 Yılında Cari Açık Veren Ülkeler

Aslında bakılırsa cari açık veren ülkeler 2021 yılı itibariyle oldukça fazla sayıda öne çıkıyor. Çünkü dünya çapında yaşanan ekonomik kriz, koronavirüs salgını ile beraber çok ciddi boyutlara ulaştı. Bu doğrultuda Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya ve Türkiye gibi pek çok Avrupa ülkesi önemli oranda cari açık verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!